Намери ни
To Top

Верстапен: Не може да си бърз с недозавиване

По-високото тегло на автомобила на Ред Бул през миналия сезон във Формула 1, както и проблемите, свързани с недозавиването, отчасти осигурено и от новите гуми на Пирели, са били основните трудности, с които се е борил световният шампион Макс Верстапен.

„Основната причина беше по-високото тегло на колата – обясни Верстапен пред motorsport.com. – Заради по-високото тегло се появи недозавиване в баланса на колата и когато започнахме да изчистваме това, поведението на RB18 се оправи. Така получих възможност да използвам повече предните гуми и това е важно, за да съм бърз.


Няма автомобил, който страда от недозавиване и който да е бърз. Невъзможно е.”

Недозавиването, което пък идваше от гумите на Пирели се появи при промяната на размера им и въвеждането на нископрофилните сликове, затова и за този сезон италианската компания ще предостави на отборите нови модели гуми.

„За да обърнем хода на сезона през 2022 беше много важно да уцелим правилните промени в развитието на колата – допълни Верстапен. – Също така, трябваше да разберем по-добре поведението на гумите, как да ги запазваме по-добре и това се оказа една от най-трудните задачи.”

Световният шампион обясни и защо в квалификациите миналата година Ферари бяха по-силни от Ред Бул. Според него, новите автомобили във Формула 1, които използват т.нар. „граунд ефект” не се представят особено добре, когато са леки и с по-малко количество гориво на борда, а в случая на Ред Бул RB18 е имал проблеми и с поведението в бавните завои в квалификационен режим.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт