Намери ни
To Top

Перфектната Витоци с 3-та победа в кариерата си, Тодорова 28-ма в Руполдинг

Точно четири години след своята втора побеза в Световната купа по биатлон италианката Лиза Витоци стигна и до своя трети триумфи, след като спечели индивидуалния старт на 15 километра в Руполдинг (Германия). Предишните два успеха на италианката отново бяха на германска територия, но в Оберхоф, където през януари 2019 тя спечели последователно спринт и преследване.

Италианката стигна до успеха днес с перфектна стрелба и третото най-добро време по трасето, което обаче ѝ бе напълно достатъчно за победата. Втора на точно 39 секунди зад Витоци завърши Лу Жанмоно (Франция), която също повали всичките си 20 мишени, но бе по-бавна в ски-бягането си.


Тройката допълни водачката в генералното класиране за Световната купа Жулия Симон (Франция), която бе по-бърза от Витоци, на изпусна един изстрел при последната си визита на рубежа, който ѝ коства шанса за победата. Французойката завърши на 45.2 секунди зад победителката.

Четвърта, на 1:09.7 от Витоци, финишира нейната съотборнична Доротея Вирер, който подобно на Симон бе перфектна в първите си три стрелби, но направи един пропуск при четвъртата си. Сестрите Хана и Елвира Йоберг от Швеция финишираха на пето и шесто място, като и двете завършиха с по една наказателна минута, след грешки във вторите си стрелби. Олимпийската шампионка в дисциплината от Пьончан 2018 Хана Йоберг изостана с 1:10.9 от Витоци, докато пасивът на нейната по-малка сестра бе 1:20.5.

От трите българки, които стартираха днес, най-добре се представи Милена Тодорова, която завърши на 28-мо място, след като допусна общо три грешки, а нейният пасив на финала бе 4:01.7 минути. Валентина Димитрова и Лора Христова се класираха съответно на 58-ма и 65-та позиции, като и двете завършиха с по две наказателни минути.

В генералното класиране за Световната купа начело с 666 точки остава Симон, втора с 615 е Елвира Йоберг, а тройката с 463 затваря днешната победителка Витоци. С победата си днес италианката се придвижи с цели шест места напред в общото подреждане.

В битката за малкия кристален глобус в индивидуалната дисциплина първа след две от три състезания начело със 150 пункта е Витоци, втора със 135 е Хана Йоберг, а трета със 111 е Ингрид Ландмарк Тандреволд (Норвегия), която днес завърши седма, след като изпусна своя последен изстрел. Борбата в индивидуалната дисциплина ще се реши на 9 март в Йостерсунд (Швеция).

Програмата на Световната купа в Руполдинг продължава утре в 15:25 часа българско време с мъжката щафета на 4 по 7.5 километра. В събота по същото време ще се проведе и женската щафета на 4 по 6 километра. В неделя съответно в 13:30 (мъже) и 15:45 (жени) часа ще се проведат и вторите за сезона масови стартова, респективно на 15 и 12.5 километра.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт