Намери ни
To Top

Майкъл Смит покори световния връх в дартса

Майкъл Смит е новият световен шампион на PDC! 32-годишният англичанн най-накрая сбъдна голямата си мечта и вдигна най-ценния трофей в професионалния дартс, побеждавайки на финала в “Александра Палас” не кого да е, а трикратния световен шампион Майкъл ван Гервен със 7:4 сета в своя полза. Така “Булибой” взе реванш за загубения от ниделандеца финал в този турнир през 2019 година.

Майкъл Смит изглежда вече се отърси от прокобата, която тегнеше над него през годините. Той имаше осем загубени финала в големи турнири, но всичко това вече е зад гърба му, след като първо в края на ноември вдигна трофея на Големия шлем по дартс, а сега вече е притежател и на световната титла.


По пътя си до финала “Булибой” елиминира последователно Нейтън Рафърти (3:0), Мартин Шиндлер (4:3), Джо Кълън (4:1), Стивън Бънтинг (5:3) и Габриел Клеменс (6:2).

На финала обаче за Смит предстоеше най-големият тест в лицето на играещия великолепно в турнира Майкъл ван Гервен. Въпреки това англичанинът изглежда не се притесни от това предизвикателство и продължи да играе на много високо ниво, което в крайна сметка му донесе и успеха.

В началото мачът тръгна сет за сет, като никой не успявааше да вземе по-сериозна преднина. Особено впечатляващ бе третия лег във втория сет, в който и двамата играчи имаха шанс да направят 9-дартов лег. Ван Гервен обаче пропусна двойно 12, докато Смит бе безгрешен и записа и това постижение на сметката си, което още повече вдигна самочувствието му.

Срещата бе равностойна до резултат 4:3 в полза на Смит, когато последва рязък спад в играта на Ван Гервен, който в следващите два лега имаше катастрофални средни стойности от 91 и 80 точки, а “Булибой” веднага е възползва и дръпна в резултата до 6:3.

“Майти Майк” успя някак да се съвземе от шока и спечели следващия сет, за да намали изоставането си на 6:4. Той поведе и в единадесетия сет с 2:0 лега и имаше шанс да стопи още повече разликата с опонента си, но отново настъпи срив в играта му, докато Смит показа здрави нерви и направи пълен обрат до 3:2, с което спечели сета и мача за крайното 7:4 в своя полза.

Англичанинът завърши мача със средни стойности от 100 точки, срещу 99 на Ван Гервен. Смит хвърли 22 максимума, докато съперникут му бе с 15. При чекаутите предимството също бе за “Булибой” с 47% успешни хвърляния, при 38% за нидерландеца.

Така след два загубени финала Майкъл Смит най-накрая покори световния връх. С този успех той си заслужи и чек на стойност 500 хил. Паунда, докато Ван Гервен ще се задоволи с 200 хил. за второто си място.

Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт