Намери ни
To Top

Тече поклонението пред тялото на Пеле (гледайте тук)

Множество хора минават през стадиона на Сантос в Сао Пауло, за да се сбогуват с Пеле. Иконата на футбола напусна този свят преди дни на 82-годишна възраст. 

На поклонението се появиха куп известни личности начело с президента на ФИФА Джани Инфантино. Те изказаха съболезнованията си към съпругата на футболната легенда Марсиа Аоки.


 

Ковчегът на Пеле е поставен на центъра на стадиона на Сантос „Вила Белмиро“, където той натрупа слава. Обществеността има 24 часа (до 15:00 часа българско време на 3 януари), за да отдаде почит на Пеле.

Веднага след края на поклонението ще започне погребението, като в Бразилия ще бъде обявен 3-дневен национален траур. 

За внасянето на ковчега на стадиона помагаше синът на Пеле Единьо, както и бившият бразилски национал и съотборник на Димитър Бербатов в Леверкузен Зе Роберто. 

Звездата на бразилския национален отбор Неймар не успя да се прибере в родината си, за да се сбогува с Пеле заради ангажиментите си с ПСЖ, но изпрати венец в негова чест.

„Синът ми ме помоли да бъда тук вместо него, за да подкрепя семейството на Пеле. Ние не загубихме само спортиста, ние загубихме гражданина и човека Пеле и това ни прави много тъжни“, коментира бащата на Неймар и заяви, че синът му е останл много разочарован от решението на ПСЖ да не го освободи за поклонението. 

Губернаторът на Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас похвали инициативата на правителството на Лула да кръсти пристанището Сантос – най-голямото в Южна Америка, на името на Пеле. 

Кметът на града Рикардо Нунес също присъства на поклонението и обяви, че ще кръсти общинска програма за стипендии за спортисти на името на Краля на футбола.

Треньорът на Сантос Одаир Хелман сподели, че фланелката с номер 10 трябва да бъде почитана на терена. Първоначално се смяташе, че номерът на Краля ще бъде изваден от употреба, но от клуба решиха да уважат желанието на самия Пеле, който е искал „десетката“ да продължи да бъде използвана.

Ощр от категория Световен футбол