Намери ни
To Top

Крихмайр триумфира в класическото спускане в Бормио

Световният шампион в спускането от 2021 година Винсент Крихмайр спечели своята втора победа от началото на сезона в Световната купа по ски-алпийски дицисплини, след като триумфира в класическото спускане на „Стелвио“ в Бормио.

Така австриецът спечели две от трите спускания в Италия този сезон, тъй като той бе над всички и първия старт на „Саслонг“ във Вал Гардена преди Коледа. За него това е и първа победи в спускането в Бормио, където предишното му най-добро постижение бе второто място от преди две години.

Крихмайр направи едно много силно спускане по „Стелвио“ и заслужено триумфира с време от 1:54.


68, като единствено той слезе под 1:55 в рамките на днешното състезание. Втори на точно 0.40 секунди зад австриеца остана канадецът Джеймс Крауфорд, за когото това е трети подиум в кариерата и първи в Бормио.

Третото място зае соченият за основен фаворит в днешния старт Александър Омод Килде от Норвегия, който отново не успя да опитоми „Стелвио“ и завърши на 0.68 от Крихмайр. Четвърти и пети се класираха лидерът в генералното класиране за Световната купа и действащ носител на големия кристален глобус Марко Одермат (Швейцария) и Райън Кохрън-Сийгъл (САЩ). Двамата изостанаха на съответно 1.46 и 1.87 секунди от победителя.

Най-предно класираният представител на домакините от Италия бе Матиа Касе, който се класира на деветото място с пасив от 2.24 спрямо Крихмайр. Шесткратният победител в спускането в Бормио Доминик Парис пък остана десети, на 2.29 от първото място. 

Пред двамата италианци освен първите петима успяха да се наместят още трима представители на Швейцария, които бяха с по-късни стартови номера. Това бяха Урд Крюнбуел (№26), Жустин Мюрисие (№40) и Жил Ролен (№35), които завършиха на съответно 1.88, 2.17 и 2.18 от победителя Крихмайр. 

В генералното класиране за Световната купа с четвъртото си място днес Одермат загуби 10 точки от аванс си спрямо Килде, но въпреки това той остава грандиозните 261, като Одермат е с 836, а Килде с 585. Трети е другият представител на Норвегия Хенрик Кристоферсен, който има актив от 385 пункта. Принца на Викингите не стартира в Бормио, тъй като той е специалист в техничните дисциплини.

В битката за малкия кристален глобус в спускането Килде остава начело с 405 точки и преднина от 99 пред Одермат. Третото място се заема от днешния победител Крихмайр, който е с пасив от 136 пункта.

Сезонът в Световната купа при мъжете продължава утре със супергигантския слалом в Бормио, който ще бъде и последното изпитание за състезателите за календарната 2022 година. Стартът на надпреварата е в 12:30 часа българско време.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт