Намери ни
To Top

Синовете на Радослав Великов със златни медали на турнира „Никола Петров“

Двама братя станаха шампиони на турнира „Никола Петров“ по свободна борба за деца в Горна Оряховица. Надпреварата е в чест на 149-годишнина от рождението на славния български борец.

Симеон Великов триумфира в категория до 30 килограма. На финала състезателят на столичния „Симеон Щерев – Левски“ тушира Дилян Караколев (Стефан Караджа, Елхово), съобщават от БФ Борба.


Радослав Великов, също от „Симеон Щерев – Левски“ победи при 35-килограмовите, като в решителната схватка се наложи над Янаки Ковачев („Черноморец-св.борба“ Бургас) с 5:2 и взе приза за най-техничен състезател на турнира.

Радослав и Симеон са синове на Радослав Великов, световен шампион и бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008, който в момента е в САЩ заедно с Георги Вангелов за турнира от Световната купа в Коралвил.

Призът за най-резултатен състезател взе Георги Пантелеев (Странджа-2001, Средец), триумфирал при 38-килограмовите. На финала младият талант се наложи с туш над Мехмед Акиф Кескин (Одрин, Турция).

С купа „Никола Петров“ беше удостоен представителят на домакините Дениз Ахмедов. Състезателят на Локомотив (Горна Оряховица) бе над всички в категория до 42 кг, а във финалната схватка надви македонеца Дардан Бела със 7:1.

На турнира участие взеха 147 борци от 23 клуба, както и състезатели от Одрин (Турция) и Лирия (Република Северна Македония).

Преди старта на надпреварата с едноминутно мълчание беше почетена паметта на международния съдия Светлен Генчев, който преди дни загуби битката със злокачествено заболяване и почина на 54-годишна възраст.

Гости на турнира бяха шампионите и призьори от големи първенства Иво Ангелов, Александър Костадинов, Иван Шавов, Румен Павлов, Нено Ненчев, Димитър Кумчев, както и Димитър Божериков, председател на клуб „Сливен“, Милен Марков, член на Управителния съвет на БФ Борба и председател на съдийската комисия, както и гости от Турция и Република Северна Македония.

На официалното откриване присъстваха инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица, Деница Коева, заместник-кмет на общината, инж. Петя Богданова – директор ОП „Младежки дейности“, Георги Бижев, общински съветник, депутатът Димитър Николов, както и областният управител Георги Гугучков.

Ощр от категория Бойни Спортове