Намери ни
To Top

Кешерю: След година пак ще мачкаме в Европа

Клаудио Кешерю стана последното девето попълнение на Лудогорец, но определено е най-интересното. Вчера сайтът на разградчани публикува материал за румънския голаджия.

Около мачовете Стяуа – Лудогорец преди година в северната ни съседка се развихря истинска полемика около Клаудиу Кешерю. Седмица преди гостуването на Лудогорец на „Национал Арена“ в Букурещ нападателят вкарва шест гола в един мач – за победата с 6:0 над Пандури, с което изравнява Кекорда на Марианопа.


Последният забива шест попадения за Фарул (Констанца) при 6:3 над Оцелул (Галац) през 1993 г. Въпреки рядко вижданото постижение тогавашният треньор на Стяуа Константин Гълка оставя Клаудиу Кешерю резерва срещу Лудогорец. Нападателят се появява в игра в 65-ата минута, но е късно. „Стелистите“ са изпуснали дузпа чрез Чипчиу в началото на мача, а в самия край стигат до минималната победа, която обаче съвсем не им гарантира безоблачен реванш на „Васил Левски“.

„Когато футболист вкарва шест гола в един мач, а в следващия го оставяш резерва, това означава, че въобще не уважаваш футбола“, коментираха румънските медии смелото решение на Гълка.

На реванша треньорът на носителя на КЕШ от 1986 г. пуска Кешерю титуляр заедно с друг настоящ футболист на Лудогорец – Андрей Препелица. През второто полувреме Лудогорец е пълен господар на терена. Но трябва да чака до 90-ата минута, когато с онзи фамозен шут от въздуха Вандерсон прати мача в продължения, за да се стигне до драмата при дузпите и геройството на Козмин Моци.
Отпадането от Лудогорец е началото на края на онзи отбор на Стяуа, който впоследствие се проваля в Лига Европа. Почти всички футболисти напускат. Това прави и Кешерю, който поема към Катар. Нападателят подписва договор с Ал Гарафа, който се оказва последният му отбор преди да дойде в Лудогорец. С екипа на отбора от Арабския полуостров Клаудиу е изиграл 9 мача, като е отбелязал 9 гола.

„Футболът в тази част на света е по-различен. Няма нищо общо с Европа. Но аз не съжалявам, че опитах късмета си тук“, признава Кешерю.

През 2003 година румънският нападател е продаден на френския Нант. Тогава още е на 17 години, като французите плащат за него цели 300 000 долара. Началото е трудно. Тъй като още е непълнолетен няма право да играе в първия тим, тъй като никой от родителите му не работи или живее във Франция. Впоследствие този казус се решава и той се озовава в „Б“ отбора. Бързо обаче успява да докаже, че има място в представителния тим. В следващите четири години Клаудиу Кешерю носи фланелката на Нант преди да бъде преотстъпен на Либурн през 2007 г. Докато е в Нант той на няколко пъти попада в трансферните планове на други отбори, но решава да остане. Това му спечелва уважението на феновете на тима, които често му правят всякакви подаръци преди и след мач.

„Феновете на Нант са невероятни. В този клуб изкарах страхотни години. Никога няма да забравя подкрепата на публиката“, казва Кешерю.

През 2013 г. нападателя прави пореден трансфер – преминава от Анже в Бастия. В клуба от остров Корсика записва 16 мача с гол преди Лауренцио Регекамф, сега треньор на Литекс, да го покани в Стяуа през януари 2014 г.

Кешерю не сбъдна голямата си мечта – да играе със „стелистите“ в групите на Шампионската лига, но може да го направи с Лудогорец през лятото на 2016 година. „Лудогорец е много силен отбор, изграден от футболисти с качества. Смятам, че за една година можем да се подготвим така, че отново да постигаме победи на най-високо ниво в европейските клубни турнири“, убеден е Клаудиу Кешерю.

Ощр от категория Анализ