Намери ни
To Top

Паро Никодимов: ЦСКА със сигурност ще стартира пролетта от чудесна позиция за борбата за титлата

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов анализира обстойно последните мачове на ЦСКА. „Червените“ постигнаха впечатляваща пета победа като гост над Черно море с 2:0. Според него съставът на Саша Илич в двубоя е показал шампионски знак. Ето коментара му за „Тема Спорт“:

„ЦСКА постигна пета поредна победа като гост срещу Черно море на „Тича“.


Тези успехи дойдоха в рамките на едва един месец и до голяма степен бяха неочаквани с оглед на спортно-техническото състояние на тима след дербито с Левски, сгъстената програма и маратона от визити на традиционно негостоприемни стадиони. Самият факт, че ЦСКА излезе с пълен актив от мачовете си далеч от дома срещу Ботев (Пловдив), Ботев (Враца), Арда, Локо (Пловдив) и Черно море е достатъчен за да наредим отбора сред основните претенденти за титлата. Нека си спомним, че в последните години червените много често губеха точки именно в Коматево, в Кърджали, на „Лаута“. Сега тези визити бяха спечелени, макар и представянето в тях да не бе дотам убедително. Във Варна обаче видяхме друго лице от ЦСКА, който постигна най-състоятелната си победа през есента с оглед на играта, условията и съперника отсреща. И даде знак, че шампионските му амбиции са подплатени. Тимът игра много по-правилно и организирано от Черно море и можеше да победи дори с по-голям резултат“. 

„За първи път от началото на кампанията армейците държаха контрола над мача във всичките 90 минути, като почти през цялото време напълно доминираха и не позволиха в нито един момент да се стигне до обичайните спадове, при които свикнахме да треперим и да разчитаме на Бусато. Този път за бразилеца нямаше почти никаква работа. И именно така трябва да изглежда ЦСКА. Вратарят цял мач да не попада в обсега на камерите. Трябва да се отбележи и че Черно море не показа познатото ниво, като през този сезон тимът прави крачка назад спрямо изявите си в последните години. Варненци обаче продължават да са сред най-неудобните съперници извън Топ 4, като видяхме това в двубоя им с Левски наскоро. Саша Илич показа много ясна идея как да проведе срещата и избра точните изпълнители според подхода си. Добре известно е, че рецептата за успех на „Тича“ е свързана с много агресия, устойчивост в единоборствата, стабилност в защита и ефективност в офанзивен план. Неслучайно триото в средата на терена бе съставено от „биткаджии“, а по-техничните Кареасо и Шопов останаха на пейката. С добри изяви и чудесна асистенция се отличи Турицов, който изигра първия си много силен мач в новата роля на халфбек. Той се справи със задачите си в дефанзивен план, а на няколко пъти създаде сериозно напрежение пред вратата на Черно море, включително при гола на Жеферсон. ЦСКА се справи почти перфектно в отбрана и похвала затова заслужава на първо място треньорът, който с ротациите си и връщането на Амос Юга в ядрото на ариергарда държи „под пара“ целия си дефанзивен вал“.

„Едва ли при много треньори армейците нямаше да получат гол в два поредни мача при отсъствието на Матей и Кох. Но нека сме внимателни с хвалебствията, защото ЦСКА все още не е достатъчно постоянен в изявите си, а все пак предстоят двубои за купата преди тимът да излезе в заслужена зимна ваканция. Червените показват все по-голямо подобрение в своя манталитет, за което със сигурност „вина“ носи треньорът. Каквото и да се случи в оставащите мачове на Лудогорец, ЦСКА със сигурност ще стартира пролетта от чудесна позиция за борбата за титлата, но за да се облекат амбициите с желаното покритие е нужно подсилване през зимната пауза. На червените им трябват креативен халф, който по-често да поема отговорност и да създава динамика и напрежение, както и голмайстор, способен да материализира всяка грешка на противника. Във Варна ЦСКА показа шампионски знак, предстои му да го затвърди“.

Ощр от категория efbet Лига