Намери ни
To Top

Александра Владева взе участие в третото издание на инициативата за млади съдии на ITF

Александра Владева взе участие в третото издание на ITF′s Youth Officiating Initiative в Стокхолм, Швеция от 29 октомври до 4 ноември 2022 г.

В събитието участваха дванадесет съдии на възраст между 18 и 24 години от 12 различни страни; България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Италия, Португалия, Испания и Швеция.Събитието беше ръководено от Робърт Балмфорт (член на екипа на ITF/Grand Slam Development Group и съдия на стол сребърна значка, GBR) и Антония Дражич (съдия на стол бронзова значка, CRO), с помощта на бившия регионален съдийски директор на ITF за Европа Андерс Венберг, който беше главен съдия на турнира под егидата на Tennis Europe U14.

В първия ден от събитието съдиите прекараха интерактивен ден в лекционна зала с Роб и Антония, научавайки за правилата по тенис на ITF, задълженията на длъжностните лица и процедурите/техниките на съдийството.


През следващите шест дни съдиите ръководеха мачове от юношеския турнир и бяха съветвани и оценявани от Роб и Антония. Имаше и интерактивна сесия, проведена един следобед по темата за нарушения на кодекса и писане на доклад.

Матю Пери и Ричард Саки-Адо от Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) проведоха сесии за играчите и за съдиите.

Целта на инициативата беше не само да се съсредоточи върху съдийството на стол, но и да се създаде забавна и спокойна атмосфера, за да се гарантира, че участниците, ще имат незабравимо изживяване. С оглед на това през седмицата бяха организирани забавни занимания: викторина за общи знания с награди за първите трима и социална вечер в зала за боулинг, отново с награди за най-добрите. Младите съдии успешно възприеха опита от работата си с други колеги от различни страни и създадоха фантастичен екипен дух помежду си.

Съдийският отдел на ITF изпрати благодарствено писмо до Българската съдийска комисия за това, че предложи Александра Владева да отиде в Стокхолм, за да присъства на тази едноседмична инициатива. Защото без подкрепата на Европейските Национални Федерации тази инициатива никога няма да има успех. Надяваме се и догодина Съдийската Комисия към БФТ да може да предложи достоен за тази инициатива млад и перспективен съдия, който след това да може се реализира на национално и световно ниво.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Ощр от категория Тенис