Намери ни
To Top

Росен Барчовски: Везенков не може да бъде заместен в Олимпиакос, камо ли в България

Мъжкият национален отбор по баскетбол се подготвя за мачовете от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025, а преди това селекционерът на тима Росен Барчовски даде обширно интервю за състоянието на играчите, целите и съперниците.

„Времето е малко и това вече е такова клише, че не ми се повтаря. То е малко за всички. Нагласата ни е да се подготвим по-скоро ментално, психически и мотивационно за две победи.


Всички съзнаваме, че няма да е лесно. Разбира се, липсват много от лидерите на отбора до този момент, някои от опитните играчи. При всички отбори това се случва, не само при нас. Това не променя целите ни. Целите ни са да играем добре, както го правим досега и съответно да спечелим два мача. Това ще е шанс за по-млади играчи или такива, които не са играли до този момент и българи, включително и Кравиш вече в много важна роля. Така че с никаква друга мисъл освен за победа не тръгвам.

И аз не обичам да казвам, че отиваме задължително за победа и въобще такова нещо – задължителна победа, няма. Може и да загубим, всичко се случва. Това става и с най-големите отбори. Ако си спомняте скоро Словения, Гърция и Сърбия отпаднаха от отбори, които се считаше, че трябва да бият. Но ние трябва да се научим да играем под напрежение. Не ме притеснява това нещо. Смятам, че този отбор вече се е понаучил или по-голяма част от него, включително ние като треньори за такова нещо.

Да чукам на дърво – всички са здрави. Ще трябва много внимателно да пипаме с тренировките – хем да тренираме, хем да няма някакви сблъсъци, за да не направим в последния момент контузия. Отсъстват някои основни състезтели – Станимир Маринов, Христо Захариев, които са важни фигури за нашия баскетбол. Другите на този етап са здрави.“

Той разкри и какъв е бил разговорът с Чавдар Костов, за да го върне в състава на „лъвовете“.

„Разговорът беше кратък. Казах му – „Моля те да помогнеш, имаме нужда от теб“. Каза, че ще помисли, кратко време и каза „Да“. Толкова.“

9

Тренировка на националния отбор по баскетбол

Барчовски коментира и липста на звездата на отбора Александър Везенков. 

„Александър Везенков не може да бъде заместен в Олимпиакос, както забелязвате. Като седне на пейката и разликата пада, а дори губят мачове, та камо ли да бъде заместен тук в България. „, смята баскетболният специалист. 

Цялото интервю с Росен Барчовски, вижте в нашето видео!

Снимки: Борислав Трошев

Ощр от категория Баскетбол