Намери ни
To Top

Андреа Буратини пред Sportal.bg: До няколко години България отново може да е световна сила при мъжете

Италианският специалист Андреа Буратини от 5 години в България за волейболен клуб Левски София.


Освен това бившият треньор от школата на Тренто, който е водил и мъжкия отбор на Тренто в Серия А1 през сезон 2004/2005 година, вече е селекционер на юношеския национален отбор на България до 17 години.

През последните 2 години той бе помощник на Мартин Стоев начало на юношеския национален отбор до 20 години на България, който стана световен вицешампион през 2021 година и бронзов медалист на Евроволей 2022.

Дъщеря му учи в българско училище, а той “произвежда” волейболни таланти в Левски София.

След задълбочената работа на Андреа Буратини от “люпилнята” на “синия” клуб излязоха таланти като Стоил Палев, Венислав Антов, Лазар Бучков, Симеон Николов и други, а Александър Николов, който израстна в школата на Левски София, вече е волейболист на шампиона на Италия Кучине Лубе (Чивитанова) и играе в Суперлигата на Италия.

Откривателят и създателят на волейболисти като Симоне Джанели, Филипо Ланца, Габриеле Нели и други вече работи и изгражда български таланти в Левски София.

Андреа Буратини говори специално във волейболното предаване на Sportal TV и Sportal.bg – Block Out за бъдещето на мъжкия национален отбор на България.

“Както казах България трябва да изчака още 3-4 години, за да може отново да е в световния елит. Мисля, че тук има 3-4 големи таланти, които могат да помогнат за постигането на тази цел по-рано. За мен не е проблем да кажа и конкретни имена. Играч като Симеон Николов е млад, но той може да е един състезател на много високо ниво не след 4-5 години, а много по-рано”, заяви Андреа Буратини във волейболното предаване на Sportal TV и Sportal.bg – Block Out.

“Видях подобно развитие със Симоне Джанели. Джанели когато беше млад, на 17 години, всички казваха, че е много малък. Състезатели като Алекс (б.р. Николов), Аспарух (б.р. Аспарухов) и други, те имат талант и когато ги поставяме пред по-голямо препятствие, по-трудна задача, те играят по-добре и надскачат възможностите си. Това е талантът. Тук има 4-5 такива състезатели, но не е лесно. Трябва да се работи много, трябва да има много търпение, но за мен националният отбор на България след няколко години може отново да е на топ ниво. Това е за мен, но времето ще го покаже”, добави Андреа Буратини пред Sportal.bg.

Ощр от категория Волейбол