Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/11/screenshot404688.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Баная преди решителното състезание в MotoGP: Тази писта е добра за нас – Sportove
Намери ни
To Top

Баная преди решителното състезание в MotoGP: Тази писта е добра за нас

Франческо Баная има аванс от цели 23 точки на върха в генералното класиране в MotoGP преди последния старт за сезона, който ще се проведе във Валенсия този уикенд. Преди 12 месеца именно италианецът триумфира на „Рикардо Тормо“, докато неговият единствен останал съперник в спора за титлата завърши пети в Гран При на Валенсия.

Преди началото на уикенда Баная сподели своите очаквания за представянето на Дукати на испанското трасе. 

„Със сигурност тази писта е добра за нас.


Тази година моторът ни е конкурентен, поведението му е добро, така че определено мисля, че имаме подобрение спрямо миналата година. Но това е MotoGP, където винаги има изненади и винаги могат да се случат различни неща. Нашата основна цел ще е да работим нормално и да се борим за челната позиция, ако имаме такава възможност“, заяви Баная.

Италианецът стигна до позицията на фаворит за титлата след една невероятно втора половина на сезона. В нея той успя да заличи пасива си от 91 точки, който той бе натрупал в първите десет старта. В последвалите девет обаче той записа пет победи, едно 2-ро и две 3-ти места. Единствената му спънка дойде в Япония, където той не завърши след падане в последната обиколка, но тогава той загуби само 8 точки от Куартараро, който финишира осми на „Мотеги“.

„Първата ми половина беше само възходи и падения, не толкова възходи, колкото падания. В първата част на сезона бях конкурентен, но допусках грешки. Опитах се да анализирам защо катастрофирах и това ми помогна да разбера всяка ситуация по-добре. В Япония бях твърде амбициозен, но два пъти имах късмет.

„Първо, че не се ударих с Фабио, не го докоснах при падането ми и второ, че Фабио беше с мен в колоната и не загубих толкова много точки след катастрофата ми, определено бях късметлия. Но аз знаех, че трябва да съм конкурентен във всякакви условия, както беше в Тайланд.

„След това в Австралия се опитах да дам най-доброто от себе си, но в последната обиколка беше твърде рисковано да се боря за победата. В Малайзия бях сигурен, че ще е най-добре за мен да имам възможно най-голяма преднината преди последното състезание, за да съм по-спокоен тук, затова основната ми цел на „Сепанг“ беше победата. Със сигурност Енеа (Бастианини) ме притисна, но ние бяхме много конкурентни в последните обиколки, което ни дава увереност и за това състезание“, обясни Баная.

Ако Баная спечели титлата в MotoGP този уикенд той ще стане едва вторият пилот на Дукати, който става световен шампион в кралския клас и първи след Кейси Стоунър през 2007 година. Освен това той ще стане първият италианецът, който печели титлата от успеха на неговия ментор Валентино Роси през 2009 година.

Снимки: MotoGP

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558