Намери ни
To Top

Предстои развръзката в групите на Лига Европа

Днес ще се изиграят последните мачове от груповата фаза на Лига Европа. 32 отбора стигнаха до този етап на надпреварата, като половината от тях ще се продължат напред. Важно е кои тимове ще финишират като победители в групите, защото те ще си спестят един кръг във фазата на елиминациите. Заелите третите места в отделните групи ще се прехвърлят в Лигата на конференциите, а тези, които финишират последни, ще приключат участието си.


 

В група „А“ Арсенал вече си осигури класиране за елиминациите, но не трябва да губи домакинството си на ФК Цюрих, за да е първи в крайното подреждане. В другия мач Бодьо/Глимт посреща ПСВ Айндховен след три поредни загуби. Норвежците имат с точка повече от ФК Цюрих в спора за третата позиция. 

В група „В“ първите две места са за Фенербахче и Рен, които са с равен брой точки и ще водят задочен спор за първата позиция. „Фенерите“ ще гостуват на Динамо (Киев), а Рен ще приеме АЕК Ларнака. Ако фаворитите постигнат еднакви резултати, предимство ще има турският гранд заради по-добрата си голова разлика. 

Бетис е победител в Лига „С“ и довечера ще посрещне в протоколен двубой финландския ХИК, който пък твърдо е на последното място. Решаващ за втората позиция ще е прекият дуел между Рома и Лудогорец на „Олимпико“. Отборът на Жозе Моуриньо се нуждае от задължителна победа, а разградчани ще са доволни и на равенство. 

В група „D“ първото място е за Роял Юнион СЖ. Белгийците ще посрещнат Унион (Берлин), който е на втора позиция и ще я запази при победа или дори при равенство, но в случай, че Брага не спечели домакинството си на Малмьо ФФ. Шведите са един от двата отбора в турнира без точка до момента. 

Реал Сосиедад и Манчестър Юнайтед бяха без конкуренция в група „Е“, но още не са решили спора за първото място. „Червените дяволи“ ще гостуват в Сан Себастиан и им трябва победа с два гола разлика, за да изместят тима на Иманол Алгуасил от лидерската позиция. В другата среща от групата Шериф посреща Омония (Никозия) и ако избегне поражението, ще завърши трети и ще отиде в Лигата на конференциите. 

Най-интересно е в група „F“. Tя е единствената, в която и четирите отбора могат да продължат напред. В  по-изгодна ситуация са Лацио и Щурм (Грац), които имат по 8 точки. Довечера „римските орли“ ще гостуват на Фейенорд, а Щурм ще излезе срещу Мидтиланд в Дания. Скандинавците са последните в групата, но дори те са с шанс да станат първи. 

В група „G“ Фрайбург вече си гарантира не само участие във фазата на елиминациите, но и първото място. Германският тим ще играе без напрежение при гостуването си на Карабах, който е втори и ще преследва задължителна победа. Азерите могат да се класират напред и при равенство или загуба, но само в случай, че Нант не спечели визитата си на Олимпиакос. 

В група „Н“ сигурен участник в следващата фаза е само Ференцварош. Унгарският гранд ще финишира на първото място дори при равенство като гост на Трабзонспор. Турците трябва на всяка цена да спечелят, за да са втори, а Монако и Цървена звезда също се нуждаят от задължителни три точки, ако искат да играят в турнира и напролет.

Ощр от категория Световен футбол