Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/11/screenshot404302.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Тотнъм ликува в драма на „Велодром“, Марсилия изгуби всичко – Sportove
Намери ни
To Top

Тотнъм ликува в драма на „Велодром“, Марсилия изгуби всичко

Тотнъм обърна Марсилия с 2:1 в най-драматичния мач за вечерта в Шампионската лига. Класирането в група „D“ претърпя неколкократни изменения в рамките на само два часа, но „шпорите“ финишираха като победители с 11 точки и си осигуриха потенциално по-лек съперник на 1/8-финалите в турнира. След тях остана тимът на Айнтрахт (Франкфурт) с 10 точки, за който това ще бъде историческо първо участие във фазата на директните елиминации. В Лига Европа напролет ще се състезава Спортинг (Лисабон), финиширал със 7 точки, който също бе близо до 1/8-финал в Шампионската лига след като водеше на почивката, но допусна пълен обрат срещу Айнтрахт.


На последно място с празни ръце остана Марсилия с 6 точки.

Преди почивката Марсилия доминираше и създаде много положения, преди заслужено да поведе с попадение на Шансел Мбемба в 45-ата минута. Тотнъм реагира през второто полувреме и изравни чрез Клеман Лангле (54′), а в заключителните секунди Пиер-Емил Хьойберг довърши домакините и смълча публиката на „Велодром“. 

Антонио Конте направи няколко промени спрямо зрелищния обрат на Тотнъм срещу Борнемут във Висшата лига през изминалата събота. Мениджърът на лондончани предприе 4 рокади и върна в стартовия състав важни играчи като Перишич, Дайър, Бентакур и Моура. 

Французите осъзнаваха залога на срещата и упражниха натиск още от самото начало на срещата. Алексис Санчес, за когото този мач бе с по-особени сантименти заради миналото му в Арсенал, пръв създаде главоболия на “шпорите”. Не бяха изминали и 3 минути от началото на срещата, когато нападателят на домакините засече опасно центриране на Арит в наказателното поле, но топката излезе встрани от вратата. И отново Санчес пет минути по-късно имаше шанс да открие, но пак ударът му не срещна очертанията на вратата, пазена от Юго Лорис. 

Стихийната и хаотична игра на домакините не даде резултат в цифрово изражение, но в резултат на отдадената игра паднаха жертви още в 10-ата минута. Ерик Байи, който и преди мача бе измъчван от контузия, полоучи болки в дясното бедро и бе принудително заменен от Самюел Жиго. 

Тези проблеми не стреснаха домакините и те продължиха със своя натиск. В 19-ата минута Алексис Санчес за пореден път бе замесен в центъра на събитията и изскочи зад гърба на противниковата отбрана, за да стреля. Лорис обаче беше на мястото си и за пореден път обезкуражи чилийския нападател. 

В 21-ата минута късметът отново бе на страната на “шпорите”. Тогава Жордан Верету от Марсилия намери в наказателното поле  Джонатан Клаус, който овладя на гърди и стреля от воле, но ударът му мина покрай десния страничен стълб. Шест минути след това неприятностите сполетяха и Тотнъм, когато Хю- Мин Сон получи неприятен удар в главата и бе заменен от Ив Бисума. 

Тази промяна остана в логиката на принудителните смени и не доведе до особени разлики в поведението на терена. Марсилия продължаваше да мачка, а Тотнъм чакаше търпеливо, за да организира някоя по-сносна контраатака. 

Това се случи в 35-ата минута, когато Хари Кейн напредна в половината на домакините и беше фаулиран. Последвалият пряк свободен удар обаче не доведе до нищо опасно. Три минути след това “шпорите” отново се добраха до изгодно статично положение, когато топката излезе в ъглов удар, но изпълнението на Иван Перишич не причини главоболия на отбраната на домакините. 

В заключителните минути на полувремето Марсилия си върна абсолютната доминация. Първата възможност дойде в 42-ата минута, когато Жордан Верету центира от корнер, а в наказателното поле резервата Жиго засече, но не успя да се разпише. Усилията на домакините обаче не останаха невъзнаградени. Двете по-дълги спирания на играта заради смените бяха отчетени от съдийския екип и в края на полувремето бе обявено продължение от цели седем минути. Тогава Марсилия се възползва и поведе в резултата. Армин Арит изпълни бързо ъглов удар, пусна топката към Верету, който центрира в наказателното поле и там най-съобразителен се оказа защитникът Мбемба, който се извиси над всички и отбеляза за 1:0. 

В оставащите минути “шпорите” опитаха да върнат попадението, но стражът на домакините Пау Лопес беше непоколебим в седмата минута от добавеното време, когато спаси удар на Хари Кейн. Така лондончани се оттеглиха с изоставане от един гол. Паралелно в другия мач от група “D” Спортинг (Лисабон) водеше на Айнтрахт (Франкфурт) с 1:0, а при такъв завършек на двете срещи Тотнъм щеше да е аут от 1/8-финалите.

Тотнъм започна втората част със съвършено различна настройка и момчетата на Антонио Конте бързаха да отговорят на предизвикателството. Само две минути след подновяването на играта Хари Кейн имаше изгодна възможност да изравни резултата, но ударът му бе блокиран от Нуно Тавареш. 

Гостите продължиха с натиска, неутрализираха съперниците си в центъра на игрището и започнаха да гледат още по-смело към вратата на Пау Лопес. Така логичното се случи в 54-ата минута, когато “шпорите” получиха получиха правото да изпълнят пряк свободен удар. Зад топката застана Иван Перишич, който намери в наказателното поле Клеман Лангле. Французинът засече и наказа сънародниците си, с което върна водачеството в класирането за английския тим. 

Отговорът на домакините беше светкавичен и в 59-ата минута те можеха да поведат отново. Арит стреля силно, но Лорис беше на мястото си, за да отрази в ъглов удар, от който обаче не последва нищо интересно. Тотнъм отказа да брани резултата и потърси пълния обрат. В 64-ата минута Перишич центрира опасно от корнер, а Ерик Дайър засече в наказателното поле, но стреля неточно. 

След това играта се накъса и ново интересно положение дойде цели осем минути по-късно, когато Арит центрира опасно от корнер, но Лорис направи лъвски скок, извиси се над всички и улови топката. В 75-ата минута резервата Дженгиз Юндер можеше да върне преднината на французите с мощен удар от средна дистанция, но Юго Лорис за пореден път прояви хладнокръвие и улови. 

В заключителните десет минути от редовното време Марсилия и Тотнъм напомниха за най-доброто от себе си. В 83-ата минута последователно бяха блокирани удари на Перишич и Дейвис от “шпорите”, а веднага след това в ответната атака Алексис Санчес можеше да разстреля Лорис, но ударът му бе избит в ъглов удар. Юндер застана зад топката, центрира на  Арит, чиито удар бе блокиран, а при добавката Суарес стреля неточно. Малко преди края на редовното време Мбемба и резервата Коласинак също можеха да променят резултата, но ударите им бяха неутрализирани от отбраната на Тотнъм. 

В четириминутното добавено време двата отбора продължиха да играят на високи обороти и с непрестанни опасни слизания така, сякаш започваха мача току-що. Марсилия опита да натисне, но отбраната на Тотнъм продължаваше да удържа натиска и държеше топката далеч от собствената си половина. Така се стигна и до логичната развръзка, в която “шпорите” организираха една от поредните си контраатаки и отбелязаха победния гол. Хари Кейн разсече отбраната на Марсилия с подаване към Пиер-Емил Хьойберг, който бе безкомпромисен за крайното 1:2. 

Голът бе равносилен на тотална детронация за французите от европейските клубни турнири. В другия мач от групата Айнтрахт (Франкфурт) постигна пълен обрат срещу Спорттинг (Лисабон). Със загубата възпитаниците на Игор Тудор останаха на последното място в група “D” и напролет няма да играят никъде другаде освен във френското първенство.

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558