Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/10/screenshot403904.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Георги Граматиков: Щастлив съм, защото се върнах с медал след тежка травма – Sportove
Намери ни
To Top

Георги Граматиков: Щастлив съм, защото се върнах с медал след тежка травма

Много съм щастлив, защото това е медал, който спечелих след тежка травма, отнела ми двегодишно възстановяване. Това заяви бронзовият медалист от Евро 2022 по джудо до 23 години Георги Граматиков.

„Излязох много подготвен и максимално мобилизиран. В най-важната среща нямах никакви нагласи или излишни мисли, които да ме обременяват.


Просто показах, това на което съм способен“, добави той.

Състезателят на столичния Локомотив спечели бронза в категория до 81 кг на Европейското първенство в Сараево. По пътя до малкия финал талантът постига три победи, а за отличието преодоля миналогодишния бронзов медалист Бенедик Тод (Унгария) с „вадзари“.

„На подобни форуми няма лесни съперници, а всяка среща е трудна сама по себе си“, добави 22-годишният национал.

Преди близо две години той вади рамо, а след усложнения се налага да претърпи две хирургически интервенции. Едва от началото на сезона започва пълноценни тренировки. Отличието е първо за Граматиков в кариерата му досега.

„Явно сега е дошъл моментът“, казва той и уточнява, че се чувства точно на мястото си в категория до 81 килограма, в която до миналата година медали печелеше най-успешният български състезател Ивайло Иванов.

„Джудото е единственият спорт, с който съм се занимавал и много ми харесва, защото те учи на дисциплина, уважение и най-вече уважение към съперника“, каза медалистът.

Първите си стъпки в джудото Граматиков прави в клуб Илинден (София), където попада на треньора Емил Йосифов, с когото са заедно и до днес. След време наставникът отива в Локомотив и той го последва. В новия клуб към подготовката на таланта се включва и Васил Митов, който също му дава ценни съвети.

„Първото нещо, на което са ме научили, е да бъда добър човек. Не може да си лош и да побеждаваш“, каза Граматиков.

Той има и сестра, с пет години по-малка от него. Снежана Граматикова също е състезател на Локомотив и вече има медали от международни състезания.

„Аз й давам съвети, но тя не слуша, защото мисли, че я критикувам. Затова вкъщи не си говорим на тема джудо“, каза още той.

Всъщност двамата се запалват по спорта покрай баща си Константин, бивш състезател по борба, който изцяло ги подкрепа в това начинание. Младият джудист не знае кое ще бъде следващото му предизвикателство, но се надява, че след бронза в Сараево, го очакват отличия на големи първенства от по-благороден метал.

Ощр от категория Бойни Спортове


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558