Намери ни
To Top

ФИБА ще обмисли внимателно датите за следващото Световно за жени

Играчи на провелото се в края на септември Световно първенство по баскетбол за жени са изразили притеснения относно натоварената програма на турнира, съобщава агенция „Ройтерс“.

Генералният секретар на Международната федерация по баскетбол (ФИБА) Андреас Загклис е провел разговори с доста състезатели по време на турнира, като ги е уверил, че могат да се направят промени що се отнася до почивните дни, но промяна на датите ще е доста по-трудна.

Следващото Световно първенство за жени през 2026 година ще се проведе с участието на 16 отбора вместо сегашните 12, а баскетболистките ще имат повече време за почивка между финалните етапи.

„Няма да има мачове в три поредни дни, това няма да се случи отново“, увери Загклис и добави: „Това не е него, което искаме да се повтори, прекалено тежко е за играчите.


През тази година четвъртфиналите, полуфиналите и срещите за медалите се проведоха в три поредни дни. Финалистите играха осем мача за десет дни. По време на шампионата през 2018-а имаше почивка между четвъртфиналите и двубоите за медалите.

Все още има въпросителни около периода на провеждане на Световното първенство. Андреас Загклис коментира, че ФИБА ще опита да осигури възможно най-доброто решение за състезателите, а председателят на баскетболната асоциация на САЩ Мартин Демпси заяви, че това е спешен казус, който трябва да бъде разрешен от ФИБА, особено с оглед на разширяването на женската Национална баскетболна асоциация в следващите години. „Трябва да проведем сериозна разговори как да синхронизираме програмата“, каза той.

Три от националките на САЩ участваха във финалите на женската НБА, които приключиха три дни преди началото на Световното първенство.

Ощр от категория Баскетбол