Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/09/screenshot395563.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Дарувала триумфира в лудото основно състезание от Формула 2 на „Монца“ – Sportove
Намери ни
To Top

Дарувала триумфира в лудото основно състезание от Формула 2 на „Монца“

Индиецът Джехан Дарувала завоюва своята първа победа от началото на сезона във Формула 2, след като спечели основното състезание от предпоследния уикенд за годината, който се проведе на пистата „Монца“ в Италия.

Пилотът на Према започна състезанието от шестото място и се ориентира много добре при множеството инциденти, които белязаха първата третина на надпреварата. Първата голяма катастрофа бе още на изхода от първия шикан, като след нея елиминирани бяха Тео Пуршер, Ралф Бошунг, Лука Гиото и Оли Коудуел. 

На втория шикан пък участието си след нов удар, донякъде причинен от движението на Дарувала, приключиха тръгналият първи Джак Дуън и Логан Сарджънт.


Тези два инцидента наложиха излизането на колата за сигурност, която престоя на пистата до края на петата обиколка.

Още в седмия тур обаче тя отново се появи, след катасртофата на Калан Уилямс на „Аскара“. При втората неутрализация почти всички пилоти направиха своето задължително спиране в бокса, като механиците на Према се представиха най-добре и изведоха Дарувала на първото място, прескачайки Маркус Армстронг и Юри Випс, както и Лиам Лоусън, който спря обиколка по-късно.

В деветия тур бяха показани и червените флагове, тъй като след удара на Уилямс стената от гуми край „Аскари“ имаше нужда от малко по-продължителен ремонт. Забавянето бе около 10 минути, а след подновяването на състезанието нещата бяха много по-спокойни.

Така в крайна сметка до победата стигна Дарувала, който завърши на 1.9 секунди преди Фредерик Вести, който бе втори и в спринта вчера. Подиумът допълни японецът Аюму Иваса, а в топ 5 се класираха още Енцо Фитипалди и Денис Хаугер. Шампионът във Формула 3 за миналата година Хаугер трябваше да изтърпи наказание от преминаване през алеята пред боксовете, но той успя да стори това още при първия рестарт и при спирането на състезанието се върна в челната група, след което успя да си проправи път до петата позиция.

Точки от днешното състезание взеха още Дейвид Бекман, Фелипе Другович, Амори Кордил, Клеман Новалак и Ричърд Вершоор, който записа и най-бързата обиколка в предпоследния тур на надпреварата.

Един кръг преди края на сезона Другович е недостижим на върха в генералното класиране, като бразилецът си гарантира титлата още вчера. Битката за второто място също изглежда решена в полза на Пуршер, който със 164 точки води с 29 на Сарджънт. 

Спорът за третата позиция обаче ще бъде много интересен, тъй като цели шестима пилоти са събрани в само 12 точки преди финалния кръг за годината. Това са Сарджънт (135), Иваса (129), Дуън (126), Дарувала (126), Лоусън (123) и Фитипалди (123).

Най-дългият сезон в модерната история на Формула 2 ще завърши с две състезания на пистата „Яс Марина“ в Абу Даби. Преди тях обаче ще има пауза от повече от два месеца, тъй като финалният кръг ще бъде по време на уикенда за Гран При на Абу Даби във Формула 1, който ще се проведе между 18 и 20 ноември.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558