Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/09/screenshot394538.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Вилньов ще тества болид на Алпин на „Монца“ – Sportove
Намери ни
To Top

Вилньов ще тества болид на Алпин на „Монца“

Световният шампион във Формула 1 за 1997 година Жак Вилньов ще тества болида на Алпин А521 от миналия сезон, потвърди тимът днес. 51-годишният канадец ще кара на “Монца” в срядата след Гран При на Италия на 11 септември.

Последното състезание на Жак във Формула 1 беше на “Хокенхайм” през 2006 година и това ще е първият му тест с почти актуален автомобил, участвал в световния шампионат. Тестът е станал възможен със съдействието на тв канала Canal и е част от програмата, с която се отбелязват 25 години от световната титла на Вилньов във Формула 1, спечелена с автомобил на Уилямс и двигател на Рено.


Вилньов кара за Рено в последните три състезания на сезон 2004 заедно с настоящия пилот на Алпин Фернандо Алонсо, като записа две десети места и една 11-а позиция. Жак е работил и с шефа на тима Отмар Шафнауер, по времето, когато двамата бяха в БАР-Хонда.

През миналата година с А521 се състезаваха Фернандо Алонсо и Естебан Окон, а този сезон болидът се използва за тестове на пилотите от младежката програма на Алпин Оскар Пиастри и Джак Дуън.

“Става въпрос за колата от миналата година и тестът ще е на “Монца”, няма как да намалим мощността на задвижващата система, така че ще има сериозни обиколки – обясни Вилньов. – През 2004 карах три състезания заедно с Алонсо, така че имам история с тима, а настоящият спортен директор на отбора Алън Пърмейн ми беше инженер тогава.”

Вилньов призна, че много се вълнува от тази възможност да пробва модерен автомобил от Формула 1.

“За мен това е супер вълнуващо, направо лудост – обясни канадецът. – Ще е хубаво да разбера какво представляват тези коли. Вече се пробвах на симулатора. Модерните автомобили от Формула 1 не са толкова впечатляващи в бавните завои, но са страхотни в бързите завои и на висока скорост. Задължително ще трябва да имам удобна седалка, защото ще е някакъв ад заради невероятното странично натоварване в тази кола. Но на “Монца” има дълги прави, така че няма да е толкова тежко.”

Вилньов допълни, че не е спирал да се състезава, след като напусна Формула 1, като интересите му са основно в НАСКАР и европейската версия на шампионата, а тази година той участва в първото състезание в Дейтона от американския шампионат. Но поясни, че в момента е супер зает с работата си за Canal , че не му остава време за състезания.

Другият тв коментатор на Формула 1 Жулиен Фебро, който също богат състезателен опит, също ще кара А521 на “Монца”, а тази седмица двамата ще “загреят” за теста с Лотус Е20 от сезон 2012 във Формула 1 на пистата “Пол Рикар”.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558