Намери ни
To Top

Девън Алън за НФЛ: Сега или никога

Миналия месец Девън Алън постигна третото най-бързо време на 110 метра с препятствия в историята. Но девет дни след като пропусна златото на Световното първенство по лека атлетика, американецът смени шпайковете си за бягане с футболни обувки.

Алън, който е играл американски футбол в колежа, се присъедини към Филаделфия Ийгълс тази седмица с надеждата да попадне в техния отбор за сезон 2022 на НФЛ.

“Сега или никога, защото не искам да остарявам твърде много“, каза 27-годишният, който е двукратен участник на олимпийски игри.


Той стана трикратен национален шампион и завърши пети в Рио 2016 и четвърти на Игрите в Токио 2020 миналата година.

Но с изтичащото време за преследване на кариера в НФЛ, през април той взе участие в “професионалния ден“ на Орегон, когато надеждите на НФЛ се стремят да впечатлят преди драфта.

Алън направи точно това, като пробяга 40 ярда за 4,35 секунди, за да спечели покана за тренировъчната база на Ийгълс следващата седмица.

Ден след гостуването си той подписа тригодишен договор като новобранец. Първо обаче имаше възможността да се откаже от леката атлетика – поне засега – тъй като тазгодишното Световно първенство се проведе на същата писта в Орегон, където той играеше като колежански спортист.

Звездите изглежда се изравняваха, тъй като Алън спечели три състезания тази година, включително световно лидерско време от 12.84 секунди, за да спечели Гран При на Ню Йорк през юни.

В световния финал на 110 м/пр обаче Алън беше дисквалифициран за фалстарт. Времето му за реакция беше 0,099 секунди, една хилядна от секундата. 

„Това е разочароващо. Но знам, че имам най-бързото време за реакция в света”, каза американецът след като трябваше да напусне световния финал с наведена глава. 

Алън имаше една седмица, за да преодолее тази неуспех и да се подготви за завръщането си във футбола. След като игра за последно през 2016 г. по време на последната си година в Орегон, той трябва да удари земята, за да спечели място в списъка от 53-ма играчи на Ийгълс.

“Хубавото е, че не съм бил бит в НФЛ от шест години и съм може би най-бърз и атлетичен в цялата си кариера“, каза Алън миналата седмица.

Той обаче не смята да се отказва от леката атлетика: “Целта ми е да бъда най-добрият състезател с препятствия и все още имам шанс да го направя. Моята цел е да играя в НФЛ и да помогна на Ийгълк да спечелят Супербоул.“

Ощр от категория Спорт