Намери ни
To Top

Жена застана начело на Премиър лийг за пръв път в историята

Английската футболна Премиър лийг ще бъде ръководена от жена за първи път в историята от началото на следващата година, когато Алисън Бритън ще постъпи на президентския пост, обявиха от организацията след единодушно гласуване сред клубовете. 

Бритън е изпълнителен директор на компанията за хотелиерство и ресторантьорство „Уайтбред“ (Whitbread) и председател на фирмата за домакинско обзавеждане „Дънелм“ (Dunelm). Тя ще напусне „Уайтбред“ в началото на 2023 и ще наследи Питър Маккормак във Висшата лига. Той бе временен заместник на Гари Хофман, който напусна заради сделката за акциите на Нюкасъл. 

„Привърженичка съм на футбола от дете и се радвам, че бях избрана за президент на Висшата лига. За мен ще бъде привилегия да помагам в реализирането на бъдещите планове и в работата с клубовете. Задачата ни е да постигнем дългосрочна стабилност и успехи“, казва тя. 

В кариерата си Бритън е заемала ръководни постове в британската банкова индустрия, включително директор на звено в „Лойдс Банкинг Груп“ (Lloyds Banking Group) и член на борда на директорите в „Сантандер“ (Santander UK). 57-годишната дама има и близо 20-годишен опит в „Барклийс“ (Barclays), а освен това е сред съветниците на последните трима премиери на Великобритания. В момента тя е и директор на независимия финансов консултант „Експириън“ (Experian). 

„Алисън е имала положително влияние във всяка организация в кариерата си и аз съм доволен, че тя ще оглави Висшата лига. Тя има забележителна визитка в бизнес средите и е уважавана във всички индустрии, в които е работила“, заяви изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол