Намери ни
To Top

Прави ли много грешки Леклер?

Шарл Леклер загуби Гран При на Франция в неделя, след като катастрофира в завой №11 докато беше начело на колоната и световният шампион Макс Верстапен не можеше да го догони. Дали обаче този инцидент няма да струва и шанса за световната титла на Шарл, който вече има 7 спечелени квалификации от 12 опита този сезон, но пък Макс е този със седемте победи.

След състезанието Шарл си призна, че губи твърде много точки – 7 на „Имола”, 25 на „Пол Рикар” и т.н, а Верстапен вече има аванс от 63 точки един кръг преди лятната пауза.


Сезонът започна обещаващо за Леклер и Ферари – две победи и едно второ място в първите три старта, 46 точки аванс пред Макс и две отпадания на световния шампион. След това обаче нещата започнаха да се объркват.

Леклер се завъртя малко преди края на Гран При на Емилия-Романя докато се опитваше да изпревари другия пилот на Ред Бул Серхио Перес и да излезе втори, така третото му място се превърна в шесто на финала. Но до Франция всички други грешки, които му отнеха точки, бяха дело на Ферари.

Две повреди в двигателя докато Леклер беше начело – в Испания и Азербайджан, последвани от старт от дъното на колоната в Канада заради новите елементи в задвижващата система.

В Австрия изглеждаше, че Шарл се връща в битката – убедителна победа срещу Верстапен, където Макс спря първи в бокса и остави Леклер да го догони и да го изпревари. И Леклер го направи. На три пъти.

Сега обаче, с това отпадане във Франция, Леклер съживи един свой по-стар образ – на изключително талантлив и бърз пилот, който обаче твърде често допуска грешки. Дали наистина е така?

Да видим какво стана с Ферари досега. През 2019 Шарл катастрофира в квалификацията в Баку, където беше най-бърз.

През 2020 Леклер се удари в съотборника си Фетел в първата обиколка в Австрия, катастрофира тежко в Гран При на Италия малко след бокса, на мокрото в Турция спря твърде късно за последния завой и второто му място се превърна в четвърта позиция. А в Бахрейн отпадна след удар с Перес в първата обиколка.

Миналата година Шарл катастрофира в последната част на квалификацията в Монако. Така той си осигури първото място на старта и успя да прекрати квалификацията. Но колата му получи повреда, която остана незабелязана и дефектира в неделя на път за стартовата решетка.

Матиа Биното обясни след състезанието на „Пол Рикар”, че Леклер винаги реагира много силно, когато допусне грешка, но също така винаги се завръща по-силен и това ще го видим в Унгария.

„Няма причина да не можем да спечелим 10 състезания оттук до края на сезона – допълни Биното. – Дали може да се случи с Макс и Ред Бул? Вече имаха проблеми, както и ние. Трябва да се фокусираме върху нашето представяне, което да е възможно най-доброто. Целта ни в Будапеща няма да е просто победа, а двойна победа.”

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт