Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/06/screenshot380692.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Вести се възползва от грешка на Дарувала и записа първа победата във Формула 2 – Sportove
Намери ни
To Top

Вести се възползва от грешка на Дарувала и записа първа победата във Формула 2

Датчанинът Фредерик Вести завоюва своята първа победа в кариерата си във Формула 2, след като спечели спринтовото състезание от шестия уикенд за сезон 2022, който се провежда в Баку.

Пилотът на АРТ, който е член на академията на Мерцедес, направи страхотен старт от втората позиция и влезе първи в първия завой. Грешка на изхода от кривата обаче позволи на Джехан Дарувала (Према) и Джейк Хюз (Ван Амерсфоорт) да го изпреварят още преди втория завой. 

След това Вести остана заклещен зад Хюз, който не успяваше да поддържа темпото на лидера и така Дарувала успя да отвори преднина от 3.5 секунди за шестте обиколки, в които Вести бе зад своя съперник. След като датчанинът се справи с тръгналия първи британец той и лидерът имаха идентично темпо.

Всичко обаче се обърна с главата надолу в 14-а от 21 обиколки, когато съотборникът на Дарувала Денис Хаугер допусна грешка на третия завой и се удари в стената. Това принуди рейс контрола да извади първия от общо три сейфти кара, които бяха част от състезанието в последните седем тур.

При рестарта Дарувала задържа зад себе си Вести, но инцидент между Енцо Фитипалди и Юри Випс на втори завой доведе до второто неутрализиране. При повторния рестарт индиецът допусна грешка в първата крива, подобна на тази на Вести от старта, която позволи на датчанина да излезе начело.

Още в средата на обиколката състезанието отново бе неутрализирано, след като Ричърд Вершоор се удари в стената на седмата крива. При последния рестарт в началото на финалния тур Вести бе безгрешен и заслужено стигна до първата си победа във Формула 2.

Втори на подиума се качи Дарувала, а тройката допълни Лиам Лоусън от Хайтек, който се ориентира перфектно в хаоса в последните обиколки. Точки от първия старт в Баку взеха още Маркус Армстронг, Фелипе Другович, Логан Сарджънт, Тео Поучер и Аюму Иваса.

В генералното класиране във Формула 2 след спринта в Баку лидер със 117 точки продължава да бъде Другович, втори с 83 пункта е Поучер, а тройката с 61 затваря Дарувала. Днешният победител Вести заема десетото място с актив от 35 точки.

Утре в Баку ще се проведе и шестото основно състезание за годината, което стартира в 10:05 часа българско време. То ще бъде с дължина от 29 обиколки и ще включва едно задължително влизане в бокса.

От полпозишън утре ще стартира Випс, който бе най-бърз във вчерашната квалификация, а до него на първата редица ще застане третият от днес Лоусън. Победителят от спринта в Азербайджан Вести ще потегли девети в утрешния ден.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558