Намери ни
To Top

Щайнер: Всички чакаме да свършат парите на Ред Бул

Таванът на бюджетите на отборите във Формула 1 този сезон ограничава огромната час от разходите им на 140 милиона долара. Но първият сезон с новите автомобили изисква повече пари за развитието им, както и за възстановяването им след тежки ктастрофи. Инфлацията в световен мащаб оскъпи сериозно международните превози и това също страдат бюджетите на отборите.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър на няколко пъти вече заяви, че е необходимо таванът на бюджетите да бъде променен, т.


е те да могат да харчат повече пари и дори предупреди, че шест или седем отбора няма да имат достатъчно средства, за да завършат сезона.

Естествено, от по-малките отбори са на по-различно мнение. Сред тях е и шефът на Хаас Гюнтер Щайнер.

“Винаги съм твърдял, че в краткосрочен план таванът на бюджетите няма да промени нищо, но след известно време това ще спомогне за изравняване на скоростта на отборите в средата на колата и това вече се случва – обясни Щайнер. – Ако таванът се запази лидерите на средата на колоната ще започнат да застигат водачите в класирането. А какво ще стане ако аз не успея да се справя с бюджета, с който разполагам за сезона? Ще ме уволнят.”

Щайнер не показа никакво съчувствие към проблемите на Ред Бул.

“Мисля, че във Формула 1 ще има девет отбора от общо 10, които ще се зарадват ако Ред Бул пропусне последните състезания защото в този случай този отбор няма да получи своя дял от парите, предназначени за отборите. И във Ферари ще са доволни. Всички говорят за това че транспортът е поскъпнал сериозно, увеличението е 3 милиона долара на година. Това се проверява лесно, тъй като тези разходи минават през организатора на световния шампионат. Но догодина тези разходи могат да спаднат, затова тези колебания в цените трябва да се залагат предварително.”

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт