Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/05/screenshot374163.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
ФИФА продължава с разследването на сексуално насилие над непълнолетни футболисти в Габон – Sportove
Намери ни
To Top

ФИФА продължава с разследването на сексуално насилие над непълнолетни футболисти в Габон

Световната федерация по футбол (ФИФА) продължава с разследването на оплаквания срещу системно сексуално насилие над малолетни футболисти в Габон и наказа със спиране на правата поне временно на четирима ръководители на федерацията на тази страна.

ФИФА обяви на страницата си, че подконтролната й Комисия по етика е започнала официално разследване срещу Патрик Асому Ейи, бивш треньор на националния отбор до 17 години, който е обвинен в изнасилване на момчета, както и срещу служителя на Лигата в Габон Серж Момбо и треньорите Трифел Мабика и Орфи Микала.

Разследването стартира през декември, когато британският вестник „Гардиън“ публикува изявления на предполагаеми жертви. Те казват, че са били завлечени в дома на Ейи, който е наричан Райската градина.


Габонската футболна асоциация (ГФА) наложи забрана на въпросния бивш национален селекционер, след което ФИФА увеличи срока на забрана за този човек, както и наложи такава на други трима.

„Тези санкции са наложени във връзка с текущи наказателни разследвания“, се казва в изявление на ФИФА. Възможно е наказанията да паднат, ако се докаже несъстоятелността на обвиненията. Но е възможно и да се стигне до нещо по-сериозно“.

Хората от комисията по етика на ФИФА получиха жалба от световния съюз на играчите ФИФПро, където се обяснява, че злоупотребата с непълнолетни момчета в Габон е „дълбоко вградена“ във футбола там и е „разкрита тайна, която не е била коментирана от години“.

ФИФПро също така обяснява, че хора с много високи позиции в Габонската федерация са отправяли заплахи към играчи и свидетели по време на разследването.

Иначе Габон, една от добрите производителки на играчи страни от Африка, е поредната разследвана заради сексуално насилие. Други такива страни през март се оказаха Афганистан и Хаити, където млади футболисти също са били сексуално насилвани.

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558