Намери ни
To Top

Четирима българи ще играят за титлите на Европейското по бокс в София

Четирима българи се класираха за финалите в своите категории на европейското първенство по бокс за младежи и девойки, което се провежда в столичната зала „София“. Любослав Методиев до 54 килограма, Тони Илиев до 60 килограма, Георги Стоянов до 86 килограма и Кирил Борисов над 92 килограма не оставиха съмнение в превъзходството си в полуфиналните срещи и в четвъртък ще могат да се бият за титлите на Европа.

Методиев даде успешно начало за българския отбор с победа над Петар Арсовски от Република Северна Македония с 5:0 (30:27, 29:28, 30:26, 30:27, 30:27) съдийски гласа. Българинът показа страхотен усет към играта и с много точни и премерени удари контрираше всеки опит на съперника да наложи каквото и да е надмощие.


Методиев взе категорично първите два рунда, след което завърши със завидно самочувствие и увереност мача, класирайки се за финала на шампионата. В четвъртък следобед той ще се изправи срещу Оуен Китли (Англия) за златния медал.

При 60 килограмовите Тони Илиев победи гръка Стефанос Ойконому с непълно съдийско единодушие. Илиев и Ойконому направиха много здрав мач, в който и двамата боксьори имаха предимство в определени моменти, но по-добрата игра на българина в последния рунд му донесе доверието на петимата арбитри около ринга за крайното 4:1 (30:27. 30:27, 28:29, 29:28, 30:27). На финала негов съперник ще бъде арменецът Ерик Израелян.

При 86-килограмовите Георги Стоянов продължи доминацията си с победа с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27) над Оузхан Тюрк от Турция. Стоянов бе категорично по-добрият боксьор и в трите рунда на мача и със серия от тежки удари сломи съпротивата на турския си съперник. За титлата българинът ще играе с италианеца Пауло Карузо.

При най-тежките, тези в категория 92 килограма, Кирил Борисов постигна една от най-зрелищните победи за деня. В края на първия рунд той отказа съперника си от Молдова Николай Бурдиуя. Мачът започна равностойно, като двамата се дебнеха за пробойни в защитата. Българинът имаше леки колебания в началото, но постепенно набра скорост и завърши впечатляващо рунда, вкарвайки тежък удар в слънчевия сплит на противника. Бурдиуя нямаше сили да продължи и съдията заслужено прекрати срещата. По този начин Борисов се класира за финала в четвъртък, в който ще срещне Енрико Итаума от Англия.

Единственото поражение от българските представители в днешния ден допусна Румяна Александрова, която в категория до 57 килограма при девойките отстъпи с пълно съдийско единодушие на латвийката Лаура Яковлева.

Ощр от категория Бойни Спортове