Намери ни
To Top

Първите шампионки по снежен волейбол: Учихме се в движение, но бяхме колектив и това ни помогна

България вече има своите първи шампиони по снежен волейбол. Преди броени дни връх Перелик в Родопите бе домакин на първия турнир по новия вид волейбол, който дава началото на редица прояви. Със златото при дамите триумфира отборът на Варна в състав Елизабет Късаджикова, Симона Николова и Веселина Коцева. Какви са емоциите и впечатленията им след надпреварата, лесно ли е след месеци в залата да заиграеш на снега, и още – прочетете в следващите редове от специалното интервю за BGvolleyball.


com
:

– Станахте първите шампионки по снежен волейбол в България. Как се чувствате?

– Елизабет: Чувството да вземеш златото винаги е уникално – удовлетворението от добре свършената работа – не беше лесно, паднахме от отбора, с който играхме финал още в началото, но не се предадохме и успехът е налице. Не осъзнаваш, че си част от нещо толкова голямо, докато не се качиш на най-горното стъпало.

– Симона: Изключително щастлива и горда от отбора.

– Веселина: Изключително доволна съм от постигнатия резултат. Много се радвам, че успяхме да покажем характер и да се преборим за златото, въпреки всичко.

– Какви са впечатленията ти от турнира?

– Елизабет: Организацията беше супер, осигуриха ни много добри условия. Впечатлена съм, че въпреки лошите условия имаше толкова много хора горе да ни подкрепят и подържат настроението.

– Симона: Имаше отлична организация и всичко беше на много високо ниво. Останах много доволна и удовлетворена.

– Веселина: Организацията беше на много високо ниво, благодаря на всички, които бяха отговорни за което, беше уникално изживяване. Трудно е да се опише с няколко думи.

– Кое беше предимството ви над съперничките ви?

– Елизабет: С момичетата сме цяла година заедно в залата, изградили сме колектив и знаем силните и слабите страни на всяка една. Това ни помогна да се наредим срещу противниците по най-адекватния начин. С Веселина Коцева продължаваме лятото с плажен волейбол и това даде един добър старт на новия сезон на пясъка – много по-лесно е, като си завършил с медал.

– Симона: Във важните моменти имахме късмет, а и нямахме много сбъркани начални удари.

– Веселина: Цял сезон тренираме заедно, разбираме се и сме отбор, подкрепяме се независимо от всичко, може би и това е, което ни помогна най-много.

– Само до преди две седмици бяхте в залата, лесна ли беше адаптацията?

– Елизабет: В началото започнахме слабо – в първия мач имаме загуба, защото се учихме в движение. Много е различно – настилка, някои правила са по-близки до плажния, отколкото този в зала. Климатичните условия не бяха на наша страна, но все пак се нагодихме и взехме максимума.

– Симона: Първият мач срещу отбора на Плевен ни послужи да се адаптираме. Снежният волейбол и този в зала си имат доста различия, но въпреки това смятам, че бързо се адаптирахме.

– Веселина: Още в първия мач се видя, че не ни беше особено лесно да се адаптираме, но въпреки всичко сме спортисти – не се отказваме лесно и успяхме да превъзмогнем неудобството и трудностите.

– Как решихте да се включите в турнира?

– Симона: От ръководството на Варна ДКС ми се обадиха с предложение да участвам заедно с другите две момичета (Елизабет Късаджикова и Веселина Коцева).

– Веселина: От ръководството на отбора – Варна ДКС, ми звъннаха и ми казаха за турнира. Стори ми се като нещо интересно. Хареса ми идеята и се съгласих.

– Подготовката за надпреварата колко време ви отне и имаше ли нещо по-особено?

– Елизабет: Нямахме време за подготовка – учехме се в движение, капитанката ни Симона Николова доста ни помагаше – все пак има опит с плажния волейбол и това също даде резултат.

– Симона: Нямахме специална подготовка, разчитахме на натрупаните тренировки в залата през сезона.

– Веселина: Тренираме заедно през целия сезон в залата. Специално за снежния волейбол се подготвихме по-скоро на теория, отколкото на практика и се напасвахме в движение.

– Ще вземете ли участие и в следващи издания, интересът става все по-голям?

– Елизабет: Да, разбира се.

– Симона: Да, стига да имаме възможност да участваме.

– Веселина: Разбира се. Нямам търпение за следващия такъв турнир.

– Как виждаш бъдещето на снежния волейбол в България?

– Елизабет: Имаме много добри условия според мен, зимните ни курорти са едно чудесно място за снежен волейбол. Надявам се повече хора да се включат следващия път – преживяването си заслужава.

– Симона: Смятам, че този спорт би имал развитие, тъй като в България имаме необходимите условия. Този турнир постави началото и интересът към снежния волейбол ще става все по-голям. На мен лично ми писаха доста професионални волейболисти, които се интересуват от снежния волейбол.

– Веселина: Моето мнение е, че има бъдеще и много от състезателите, които взимат участие и в плажен, и в зала, биха проявили интерес за следващите такива турнири.

Ощр от категория Волейбол