Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/04/screenshot369469.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Ето как се промени „Албърт парк“ от последната Гран При на Австралия – Sportove
Намери ни
To Top

Ето как се промени „Албърт парк“ от последната Гран При на Австралия

През последните две години надпреварата за Гран При на Австралия във Формула 1 не се проведе заради пандемията от коронавирус. Това обаче не попречи на нейните организаторите – Australian Grand Prix Corporation (AGPC) да направят съществени промени по „Албърт парк“, включително и пълно преасфалтиране на трасето.

Освен преасфалтирането, което е първо от дебюта на пистата през 1996 година, бяха направени и няколко промени по нейната конфигурация. Първата от тях е още на първия завой, където вътрешността на кривата бе уширена с 2.


5 метра. Трети завой също претърпя подобна промяна, но с 4 метра. Най-сериозно уширяването е на шестия завой, където бяха добавени цели 7.5 метра. Това се очаква да увеличи минималната скорост в кривата с над 70 км/ч, като в квалификацията дори ще е възможно тя да се взима на пълна газ от част от колите.

16

Обновената "Албърт парк" в Мелбърн

След шестия завой следва и най-голямата промяна в хода на цялата обиколка. Тя се състои в премахването на 90-градусовия десен завой №9, както и издължената лява крива на 10 завой. Вместо тях пистата вече съдържа две чупки, които са толкова незначителни, че дори не се броят официално за завои. 

16

Обновената "Албърт парк" в Мелбърн

Тази промяна драстично ще увеличи скоростта на влизането в бързите завои 9 и 10, а затова ще спомогне и добавянето на четвърта DRS зона на мястото на старите 9 и 10 завои. На новите завои 9 и 10 (стари 11 и 12) няма никакви промени, но по новия 11 има такива. Те включват преместване на върха на завоя и леко удължаване на правата преди него, както и уширяване на самата крива с 3.5 метра. Освен това на нея ще бъде добавен и лек позитивен вираж, което ще създаде предпоставки за много изпреварвания в хода на състезанието в неделя.

16

Обновената "Албърт парк" в Мелбърн

Последната промяна по пистата в хода на обиколката е в предпоследния завой, който също бе уширен от вътрешната страна с 3.5 метра. Друга промяна е разширяването алеята пред боксовете с 2 метра, което ще позволи увеличаването на скоростта в нея от 60 на 80 км/ч. Тази промяна се очаква да отвори вратите към стратегии с повече от едно спиране в неделя, тъй като загубата на време ще е по-малка.

Албърт Парк

Затова се очаква да спомогне и изборът на Пирели за предстоящата Гран При на Австралия. От италианската компания избраха смесите С2, С3 и С5 за уикенд на „Албърт парк“, като тази разлика в двата най-меки типа може да принуди отборите да бъдат по-агресивни в неделя, тъй като делтата във времената между тях може да се окаже над секунда на обиколка.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558