Намери ни
To Top

Вече има фаворит за евентуален заместник на Манчини

След шокиращото отпадане на Италия от плейофите за Мондиал 2022, поради което тимът ще пропусне второ поредно Световно първенство, очаквано веднага се появиха съмнения за бъдещето на националния селекционер Роберто Манчини.

Президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина гласува доверие на наставника да остане на своя пост въпреки този проал, но е възможно самият Манчини да подаде оставка. След загубата от Северна Македония с 0:1 обаче специалистът отказа да коментира дали ще остане начело на „адзурите“ и поради тази неяснота „Гадзета дело спорт“ побърза да започне да спекулира с евентуален негов заместник.

Според изданието има три варианта за нов селекционер на европейския шампион.


Първият е с профила на „домашен треньор“. Тук се появява името на Фабио Канаваро, когото вестникът посочва като фаворит да наследи Манчини. Неговият треньорски опит се свежда само до отбори от Саудитска Арабия и Китай, но въпреки това има цели 136 мача с националната фланелка. Ако легендарният защитник бъде назначен, най-вероятно великият наставник Марчело Липи ще му помага като директор. През последните няколко месеца Канаваро проведе неуспешни преговори с Евертън, Уотфорд и националния отбор на Полша.

Вторият възможен профил е този на „баща на нацията“, който да започне да работи от „развалините на провала“, както направи Манчини след предишния пропуснат Мондиал. Тук за пример е даден Карло Анчелоти, който обаче в момента се представя успешно като наставник на Реал Мадрид. Последният профил за нов селекционер е на „играещ треньор“, който да налага същия тип футбол като Манчини, за да може да има приемственост на работата, започната преди четири години. Въпреки вчерашния разочароващ резултат трябва да остане наследство за националния отбор, за да не се налага всичко да бъде започнато отначало, допълва „Гадзета“.

Ощр от категория Световен футбол