Намери ни
To Top

Бомбата от днес гръмна! Всичко в БФС е ясно! Ето каква ще е съдбата на Литекс и ЦСКА

Бомбата от днес гръмна! Всичко в БФС е ясно! Съдбата на Литекс и ЦСКА изглежда предопределана по законов път. Ето какво разкрива днес, имащият отлична подготовка по случая бивш адвокат на ЦСКА Радостин Василев. В интервю пред „Тема спорт“ той заявява следното.

„При обявяване в несъстоятелност на старото дружество ЦСКА договорът му за ползването на базите се прекратява автоматично.


Не е проблем нов ЦСКА да ги получи от държавата. Анализирайки световната практика на УЕФА при подобен тип операции в други страни (Турция и Полша) и спецификата на конкретния казус, съм на мнение, че при подробна и солидна аргументация пред УЕФА на причините и реалните юридически действия, довели до създаването на нов ЦСКА (чрез жертването на Литекс), няма да се стигне до голяма санкция от страна на евроцентралата. Смятам, че чрез подобна операция не се заобикалят лицензионните правила на УЕФА, защото клубът без лиценз, тоест старият ЦСКА, отива във „В“ група, а клуб, който има лиценз и е напълно изряден, се преструктурира. По този начин и форматът на първенството не се променя, а освен това няма и никакво неспортно предимство на новия клуб.

Ще посоча един изключително краен пример. Турският Трабзонспор, който три пъти в три последователни години подменя юридическото лице единствено и само с цел да увреди кредиторите си и три години каца директно в турската Висша лига, беше изваден от участие в турнирите на УЕФА за три сезона. Но забележете – това се случи чак след третата му трансформация, докато след първите две не понесе никакви санкции нито от УЕФА, нито от турската федерация. Не съществува никаква забрана в документите на БФС за подобно преструктуриране.

Така става ясно, че ако Държавата и БФС не забият нож в гърба на идеите на Божков и Ганчев, то ЦСКА, ще фалира, Литекс ще се преструктурира и от следващия сезон Новия ЦСКА би трябвало да участва в „А“ група, а от УЕФА да не последват сериозни санкции.

Ощр от категория Анализ