Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/01/screenshot355023.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Кървава нощ в Алмати: Танкове стрелят на месо, спецчасти разчистват града от мародерите ВИДЕО – Sportove
Намери ни
To Top

Кървава нощ в Алмати: Танкове стрелят на месо, спецчасти разчистват града от мародерите ВИДЕО

Очевидци съобщават, че танкове са стреляли по време на нощна чистка в бившата казахстанска столица Алмати. Съответното видео беше публикувано в социалните мрежи.
 

На представените кадри се вижда, че силите за сигурност ескортират бронирана машина, най-вероятно танк, която в определен момент открива огън. Каква точно е била целта на танка, не се съобщава.


В същото време сега в Алмати продължава почистването на града от бандите мародери.

През цялата нощ в този град продължиха боевете, все още не е ясно какви загуби точно са поели двете страни.

Ситуацията в Казахстан се влоши, след като жителите на градовете Жанаозен, Актау и Алмати излязоха по улиците на 2 януари с искане за намаляване на цените на горивата. Когато властите направиха отстъпки на демонстрантите, протестите избухнаха с нова сила в няколко големи града.
 

Най-трудната ситуация се наблюдава в Алмати. Там на 5 януари протестите прераснаха в бунтове. Насилниците блокираха работата на медицинските служби, пожарната, нападнаха силите за сигурност и завзеха оръжието им, а също и щурмуваха административни сгради.

Алмати беше погълнат от вълна от грабежи. Протестиращите разбиха витрини и банки, опитаха се да задигнат пари и бижута. Сутринта на 6 януари военните и полицията започнаха антитерористична операция срещу протестиращите.
 

Администрацията на Алмати съобщи, че те продължават да оказват яростна съпротива на властите. 

Известно е, че до момента са унищожени почти тридесет радикали и приблизително толкова са ранени.

Сега в Алмати прочистването на града от бандите продължава. Властите предупредиха, че всеки който не се разоръжи ще бъде унищожен.


Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че има убити сред силите за сигурност, над 300 са били  ранени. По последна информация са убити 18 служители на сигурността, някои са обезглавени.

Според Токаев терористични банди завземат големи инфраструктурни съоръжения. Той отбеляза, че бандитите, причинили безредиците, са преминали сериозно обучение в чужбина. Ръководителят на Казахстан се обърна за помощ към ОДКБ.
 

Администрацията на Алмати съобщи, че терористите продължават да оказват яростна съпротива на властите. Тази информация се предава от казахстанския телевизионен канал Khabar 24. 

Превод

 

Ощр от категория
Notice: Undefined offset: 0 in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/single.php on line 467

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/single.php on line 467


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558