Намери ни
To Top

Милан празнува 122 години от създаването си

Днес Милан празнува своя 122-и рожден ден. Миланският гранд е създаден на 16 декември 1899 година и оттогава насам се е утвърдил като един от трите най-големи италиански клуба заедно с градския съперник Интер и лидера по титли Ювентус.

“Дявола”, както е известен отборът, може да се похвали с редица трофеи. В клуба се гордеят най-много със своите 7 титли от Купата на европейските шампиони / Шампионската лига, което е рекорд за тим от Апенините.


Също така “росонерите” са трети по брой титли в Серия А – 18. Те могат да се похвалят и с 5 Купи на Италия, 7 Суперкупи на Италия, 5 Суперкупи на Европа, 2 Купи на носителите на национални купи, 3 Междуконтинентални купи и 1 трофей от Световното клубно първенство.

В Милан са играли множество футболни легенди като шведското трио Гунар Грен, Гунар Нордал и Нилс Лидхолм, нидерландското трио Рууд Гулит, Марко ван Бастен и Франк Рийкард, а също така и Чезаре Малдини, Жозе Алтафини, Джани Ривера, Франко Барези, Паоло Малдини, Алесандро Костакурта, Джордж Уеа, Андрий Шевченко, Дженаро Гатузо, Филипо Индзаги, Алесандро Неста, Кларънс Зеедорф, Кафу, Кака, Роналдиньо, Роналдо, Дейвид Бекъм и Златан Ибрахимович. Отборът е бил воден от именити треньори като Нерео Роко, Джовани Трапатони, Ариго Саки, Фабио Капело, Карло Анчелоти и Масимилиано Алегри.

Ощр от категория Световен футбол