Намери ни
To Top

Радо Арсов: Трябва да се обединим и да работим заедно за просперитета на българския волейбол

Две известни имена в българския волейбол  – Радослав Арсов и Антонина Зетова са подали обща кандидатура за женския национален отбор по волейбол на България.

В заявката за бъдешата съвместна работа се предвижда Радо Арсов да е на поста старши-треньор, а Тони Зетова негов помощник.

Както е известно след оттеглянето на Иван Петков, БФВолейбол обяви конкурс за селекционер на „лъвиците“.

Какво те накара да се кандидатираш за поста на старши треньор на националния отбор?

Първо това, че съм българин и вярвам, че нашият национален отбор трябва да се  води от човек, който познава както манталитета на състезателките, така и средата, в която ще работи.


Смея да твърдя, че в момента съм най- подготвения български треньор в женското направление, който работи на високо ниво и най-важното е, че заедно с Тони Зетова, с която споделяме еднакви възгледи и идеи, сме тандем способен да допринесе за връщането на женският ни национален отбор там където му е мястото и да станем отново фактор в европейския волейбол.

Коментирали сме и  сме правили анализи  с теб на отбора за VolleyComment, какъв потенциал има реално нашия отбор? Имаш ли ясна визия и стратегия, по които трябва да се развива националния отбор?

Да, ние сме анализирали много пъти нашият отбор и смятам, че отборът имаше, и има потенциал да влезе в първите шест отбора в Европа. Задължително спечелване на Европейската лига, спечелване на финална четворка на Challenge Cup и едно класиране в десетката на предстоящото Световно първенство са целите в най- краткосрочен план. А в по- дългосрочен такъв, разбира се гонене на класиране на Олимпиадата през 2024.  Паралелно трябва да се обърне внимание на подрастващите в националните гарнитури, в женското първенство и да се тръгне от фундамента, а именно стратегия за развитието на младите състезателки, защото ние сами трябва да изградим ресурса си, а не само да чакаме да се появи някой талант и всички да се въртят около него. Смятам, че това в последните няколко години се случва в съвсем малък мащаб.

Специалисти които ще бъдат в щаба, ще  имат мисията да участват по-детайлно в този процес и да го направляват и контролират. Те, заедно с евентуални изградени звена към БФВ трябва да задават и контролират изпълнението на процеса, което разбира се не е лесно и със сигурност няма да стане за една година.

С моите асистенти правим сериозен анализ за това какво е било свършено през  последните години и ще се оповем  на тези анализи какви трябва да са нашите приоритети, къде можем да доразвием този отбор, както в спортно технически план, така и в чисто психологически, като съответно намерим  прийоми къде и как можем да прикрием нашите слабости. В националният отбор трябва  да бъдат селектирани и повикани, както вече утвърдените ни състезателки, така и млади,  перспективни състезателки. Но всяка една от тях трябва да е наясно, че каузата е една –  успех на българският женски волейбол. За целта всички трябва да са мотивирани и да имат желание да работим заедно.

Ще можеш ли да съчетаваш ангажиментите в клуба и националния отбор, обсъждал ли си с клубните си шефове желанието да поемеш националния отбор на България?

Всичко това зависи от идеята и стратегията на БФВ. Разбира се имах разговор с ръководството на клубният ми отбор, тъй като имам договор за още 2 години. Те приемат с голямо уважение и гордост, че може да имам възможността да ръководя такъв проект. Ролята на един треньор в съвременния спорт е не само да бъде треньор, но да има познания в сферата на мениджмънта и маркетинга, да има добра комуникативност и да участва активно във всички сфери и звена от проекта. Нещо, което от години практивам в клуба си.

Разбира се, всичко е все още на етап разговори, тъй като се очаква окончателното решение от страна на Управителния съвет на БФВ.

Ако БФВ прецени, че треньорът на националният отбор трябва да е изцяло на разположение, аз съм готов да обсъдя и този вариант, защото реалността е , че работата на един национален селекционер е не само за периода от 4-5 месеца. Това е един непрекъснат, целогодишен процес.

В България има много зависимости, как ще успеш да ги преодолееш, имаш ли решение по този въпрос?

Важно е всички в България да работим и да се обединим заедно около една единствена цел – просперитетът на българският волейбол. Аз имам възможността да работя в «чужда» среда от дълги години, а това е свързано с голяма адаптивност и търсене на  баланс на всички нива от работата ми. Със сигурност ще съм отворен към мнения и дебати, защото трябва да има диалог, но по никакъв начин няма да позволя да има вмешателство в спортно техническата работа, тъй като това е изцяло отговорност  и компетенция на щаба, който съответно носи отговорността  за успехите и респективно неуспехите на отбора.

Ако бъдеш избран за селекционер, на какво ще наблягаш – моментни резултати или изграждане на отбор с перспектива?

Основната цел е спечелването на състезанията, които вече изброих, защото те  носят важни точки в ранглистата, което разбира се е свързано с много фактори.

Паралелно с това трябва да се помисли за отбора в перспектива, защото не е тайна, че ние разполагаме с едно ядро от  доказани състезателки, които обаче са по-скоро към края, отколкото в началото на кариерата им в националния отбор и както вече споменах трябва да се вкарат млади състезателки, които да поемат щафетата. Длъжни сме да им дадем възможността да се развиват паралелно с опитните състезателки и съответно да положим максимални усилия да развием ресурса, който идва отдолу. Това е много сериозен процес, в който трябва да се насочат усилията ни и всички да участват активно.

Изборът на Тони Зетова за твой асистент?

Тони Зетова е много стойностен чевек, който аз дълбоко уважавам. Тя е най- добрата ни и най-титулована волейболистка за последните години. Имала е възможността да работи с едни от  най- добрите специалисти в световния женски волейбол, печелила е трофеи на най- високо световно ниво. Тя е  с много борбен дух и  е човек, който със своя опит ще допринесе много, както в индивидуалното израстването на нашите волейболистки, така и в колективен план. Нямам съмнения, че Тони като специалист ще допринесе за развитието на женският ни волейбол като цяло. Вече е имала възможността да работи като помощник треньор в различни щабове и познава доста добре състезателките и самата среда. Човек и специалист, с който сме убедени и имаме еднакви възгледи и разбирания  за решаването на проблемите и за развитието на отбора.

Според мен е важно в щаба на женският ни национален отбор да присъства една жена и личност като нейната.

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Ощр от категория Волейбол