Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2021/11/screenshot346958.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Пилоти от Формула 1 определят пистата в Катар като много физическа – Sportove
Намери ни
To Top

Пилоти от Формула 1 определят пистата в Катар като много физическа

Според част от звездите във Формула 1 пистата „Лусайл“ в Катар ще бъде много физически натоварваща заради наличието на множество бързи завои преливащи се един в друг и липсата на бавни такива.

Трасето, което домакинства на стартове от MotoGP от 2004 насам попадна в календара на Формула 1 за 2021 след отпадането на Гран При на Австралия заради COVID-19. Освен това страна успя да подпише и десетгодишен договор за домакинство на Формула 1, който ще влезе в сила от 2023, когато е възможно състезанието да се провежда на улично трасе в Доха или на ново такова, специално проектирано за нуждите на шампионата.

Първото в историята Гран При на Катар обаче ще се проведе на мотоциклетната „Лусайл“, на която единствено Серхио Перес и Никита Мазепин имат предишен опит от стартове в младежките състезания с формули.


Според тях и колегите им, които са изпробвали трасето в симулаторите на своите отбори, то ще бъде изключително натоварващо физически, особено в неделя, когато ще бъдат направени 57 обиколки.

„Пистата е много бърза. Няма много големи зони за спиране и затова сигурно ще е много физическа. Не знам как ще бъде състезанието, няма идея затова. Пистата обаче е доста забавна на пръв поглед“, каза звездата на Макларън Ландо Норис.

„Пистата е много високоскоростна – заяви Пиер Гасли от Алфа Таури – трудно е да я сравним с други писти, ще е голямо предизвикателство. Изпробвах я в симулатора и е вълнуваща за каране, за състезание обаче не съм много сигурен. Има множество бързи завои и ще е трудно да се следваме, но ще видим.

„Ще е много физическа, защото минималната скорост в повечето завои е сравнително висока. В Сао Пауло беше същото, защото там се движим обратно на часовника. Когато имаме серия от три поредни старта вратовете ни са схванати още от първия, но мисля, че ще сме добре в Абу Даби“, пошегува се младият французин.

Подобни коментари направи още Джордж Ръсел, който преди време сравни „Лусайл“ с „Муджело“, Перес и други. Първата тренировка за Гран При на Катар започва днес в 12:30 часа българско време, а утрешната квалификация и неделното състезание ще се проведат на изкуственото осветление, с което трасето разполага. Това поне до някъде ще улесни работата на пилотите, които няма да трябва да се борят и с пустинните жеги в хода на надпреварата.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558