Намери ни
To Top

Очаквайте на живо: Женският финал на US Open

Финалът на US Open при жените сензационно противопоставя две тийнейджърки – Ема Радукану срещу Лейла Фернандес. Двубоят за титлата започва след 23:00 часа.

За последно толкова млади финалистки в “Шлема” гледахме през 1999 година, когато 17-годишната Серина Уилямс спечели първата си от шестте титли в Ню Йорк срещу 18-годишната Мартина Хингис.

Родената в Канада с румънски баща и китайска майка Радукану се състезава под флага на Великобритания още от 5-годишна, а на 18 вече е повод за национална гордост с фурора в Ню Йорк. Ема е първата квалификантка (при мъжете също няма прецедент), достигнала до финал в турнир от “Големия шлем”. Тя също е и едва втората в историята (след Пам Шривър, финалистка на US Open 1978), достигнала до финал в “Шлема” при едва второто си участие. Тъй като започна надпреварата в САЩ под номер 150 в света, Радукану е най-ниско ранкираната финалистка от 2009-а, когато Ким Клайстерс срази 19-годишната Каролин Вожняцки, а изобщо не беше с точки за ранглистата.

Канадката Лейла Фернандес навърши 19 тази седмица и си спечели прозвището “убиец на гиганти”, след като отстрани последователно Ана Конюх, Кая Канепи, Наоми Осака, Анжелик Кербер, Елина Свитолина и Арина Сабаленка. Тя е третата финалистка в “Шлема” от тази страна, след като преди това Южени Бушар загуби спора за трофея на “Уимбълдън” през 2014-а, а Бианка Андрееску триумфира именно в “Голямата ябълка” през 2019-а.

Любопитно е да се посочи, че като прибавим и мачовете на двойки, Фернандес е прекарала на кортовете в Ню Йорк цели 16 часа и 47 минути, което е значително повече от показателя на съперницата ѝ. Тя имаше и несравнимо по-тежък път до финала, включващ брутални трисетови битки срещу водещи тенисистки. Радукану пък се отличи със солиден сервис и невероятна ефективност в предишните си двубои, така че не е ясно кой е фаворит за титлата.

Ощр от категория Тенис


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558