Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2021/09/screenshot334965.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Българинът Атанас Върбанов е най-младият рефер на Евроволей 2021 – Sportove
Намери ни
To Top

Българинът Атанас Върбанов е най-младият рефер на Евроволей 2021

Волейболистите винаги са в центъра на вниманието на феновете, особено по време на големи състезания като Евроволей 2021. Но има и хора, които внимателно ги наблюдават по време на мачовете. Тези професионалисти отговарят за вземането на важни решения.

Какво означава да си на съдийския стол, да ръководиш мачове от такова значение? И какво ви дава тази професия? Най-младият рефер на европейското първенство за мъже, българинът Атанас Върбанов разкрива детайли от съдийството.


Атанас Върбанов

„Играх волейбол в родния си град, Казанлък. По това време нямахме много традиции в спорта, но страстта към този спорт беше голяма. Не станах много по-висок, така че с течение на времето стана ясно, че няма да бъда волейболист. Чух веднъж бившият си треньор да говори с друг човек от отбора, мой добър приятел, споделящ идеята да стане съдия. Приех го някак лично, защо треньорът не се обърна към мен с тази идея? Дали нямах правилните качества? Така че, поради силно конкурентния си характер, реших да направя стъпки тази посока и открих съдийската професия. „

За 37-годишния Атанас, най-младият съдия на европейския форум, пътуването до международната сцена отнема около 10 години-започвайки от най-ниската дивизия в родната си страна България, до присъединяването му към курс за международни съдии в Турция.

Атанас Върбанов

„Всъщност беше малко щастливо съвпадение възможността да се включа в този курс, защото това беше последният за следващите четири години“, казва Атанас.

Върбанов ръководи мачове от група D на шампионата на Стария континент за мъже в Естония и разказва какво означава да бъдеш рефер.

„Това е далеч по -сложно от това просто да отидеш в събота на волейболен мач и да го ръководиш. Това е дълъг процес, изисква подготовка и правилно мислене по време и преди/след мачове. Трябва да имаш подход, да бъдеш фокусиран, адаптивен и гъвкав. Освен да знаеш правилата, трябва да можеш да усетиш ситуациите, хората.

Атанас Върбанов

Обсъждайки постигането на върхови постижения в професията, българският рефер не забравя да наблегне на важността непрекъснато да се състезаваш със себе си.

„ Винаги трябва да се опитвате да станете по -добра версия на себе си. Разбира се, всички сме имали своите трудни моменти и ще ги имаме. Но това, което е важно, е да мислиш занапред. Ако продължаваш да мислиш за минали действия, може да загубиш действието в настоящето. Ще се усъвършенстваш, като продължаваш напред.“

Намирането на правилния баланс, е от решаващо значение. За Атанас това включва поддържане на форма както психически, така и физически.

„Това не е новина или тайна, но преди мачовете трябва да намериш рутината си – разтягане, упражнения, да знаете също кога да си дадете почивка, за да заредите батерията“.

Атанас Върбанов

Финалът на Европейския младежки олимпийски фестивал зпо волейбол а юноши през 2019 година в Баку е добър момент за Атанас да постигне предизвикателство, както и голямо признание в същото време.

„Бях щастлив и благодарен, че ми се предостави тази възможност. Мечтая някой ден да мога да отида на Олимпиадата и да ръководя мач там. „, завършва Атанас Върбанов.

eurovolley.cev.eu

Ощр от категория Волейбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558