Намери ни
To Top

Шефът на испанския футбол също се провъзгласи „против“ сделката на Ла Лига

Президентът на Испанската федерация по футбол (РФЕФ) Луис Рубиалес определи инвестиционната сделка на Професионалната лига (Ла Лига) с фирмата за частни инвестиции CVC като „срамна“ и настоя, че Федерацията все още не я счита за правно обвързваща.

Ла Лига обяви този месец, че е сключила сделка с CVC на стойност 2,7 милиарда евро (3,17 милиарда долара) в замяна на 10% възвръщаемост от приходите на лигата, както и 10% дял в новосформираната компания, която предлага редица търговски дейности, включително централизирани телевизионни права за първенството. Решението на Ла Лига получи жестоката съпротива на Реал Мадрид, които обявиха, че ще съдят Лигата заради решение без да бъдат питани. Барселона също подкрепи големия си съперник и отказа да подкрепи подобно споразумение.


В резултат на съпротивата на Реал Мадрид и Барселона, компанията CVC промени офертата си, като позволи на клубовете да се откажат, но 38 от 42-те клуба от първите две дивизии в страната одобриха споразумението миналата седмица. Атлетик Билбао и Овиедо обаче се присъединиха към двата гранда, които отхвърлиха предложението на Лигата.

След това самата федерация заяви, че счита предложението за незаконно, което президентът й Рубиалес повтори във вторник. „Това е историческо споразумение, но е срамно споразумение“, каза той на среща с всички клубове от първата дивизия. „Имаме работа с най-големия случай на декапитализация на клубовете в историята на испанския футбол. Ако споразумението е одобрено с мнозинство, това е добре, но не го прави законно. И това трябва да се има предвид. Това е историческо, без съмнение, но за CVC”, добави Рубиалес.

Ощр от категория Световен футбол