Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2021/08/screenshot330943.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Пауър с първа победа, Грожан с втори подиум за сезона в Индикар – Sportove
Намери ни
To Top

Пауър с първа победа, Грожан с втори подиум за сезона в Индикар

Шампионът в американските серии Индикар за 2014 година Уил Пауър (Penske) записа своята първата победа за сезон 2021, след като триумфира във втората за кампанията Гран При на Индианаполис.

Австралиецът потегли от втората позиция на „Индианаполис“, като той направи това с по-твърдите гуми на Файърстоун.


Именно този негов стратегически ход му позволи да изпревари стартиралия от полпозишън Пато О’Уорд (McLaren), който потегли с меките смеси и сложи твърдите такива за своя втори стинт. 

Разликата в темпото между двата типа сликове обаче бе значително, като това коства много на звездата на McLaren. До края на втората си серия от обиколки мексиканецът загуби позиции още от Колтън Херта (Andretti Autosport) и Ромен Грожан (Dale Coyne Racing), които подобно на Пауър стартираха с твърдите гуми.

До края на надпреварата Пауър контролираше развоя на събитията, въпреки че бе забавян от изостаналия с обиколка Джейм Хинчклих (Andretti Autosport), който правеше всичко възможно да помогне на своя съотборник Херта. Усилията на канадеца така и не дадоха резултат, след като в 68-та обиколка на трасето бе изкаран автомобилът за сигурност.

Причина за неговото излизането бе гръмналият двигател на лидера в шампионата Алекс Палоу (Chip Ganassi Racing). Испанецът се оплака от проблеми в своя агрегат на Honda още в първата обиколка, но въпреки него той се движеше с челото на колоната до отпадането си. При подновяването на надпреварата Грожан се възползва от по-високото сцепление в своите чисто нови меки сликове и успя да изпревари Херта за втората позиция, която той запази до края на състезанието.

За бившия пилот на Формула 1 това е втори подиум в Индикар, като и двата са регистрирани в Гран При на Индианаполис. Трети на почетната стълбичка се качи Херта, а четвърти зад него финишира Алекс Роси (Andretti Autosport), който се възползва от високата деградация на гумите на О’Уорд и го изпревари в края на третия стинт.

Въпреки петото си място във вчерашния ден мексиканецът успя да стопи аванса на Палоу в генералното класиране, където четири кръга преди края той е 21 точки. Трети в подреждането е Скот Диксън (Chip Ganassi Racing), който изостава с 34 пункта от своя съотборник Палоу в спора за титлата. Шесткратният шампион завърши снощната надпревара на 17-позиция, след като потегли едва 26-ти от общо 28 пилоти.

Следващият старт от сезон 2021 в Индикар е следващия уикенд на късия овал „Гейтуей“ край Сейнт Луис. Стартът на надпреварата е предвиден за 03:00 часа през нощта събота срещу неделя българско време.

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558