Намери ни
To Top

Разкрити! Политологът Ганев огласи пред коя тройна коалиция ще ни управлява след 11 юли

Димитър Ганев е Доктор по политология, съосновател на социологическа агенция „Тренд“, главен асистент в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Агенция потърси експерта за коментар по горещите политически теми в страната и излязлото наскоро проучване в „Тренд“ за предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

– Г-н Ганев, в проучване на „Тренд” разликата на предстоящия вот между ГЕРБ и ИТН е само 1,5 %.


На какво се дължи това?

– След изборите през април тръгна тенденция в посока ерозия при ГЕРБ и лек ръст при „Има такъв народ“. Тази динамика общо взето ни довежда до почти изравнени сили в началото на предизборната кампания.

– Смятате ли, че има шанс партията на Слави Трифонов да детронира Борисов на изборите или отказването на шоумена от депутатско място ще се отрази негативно на неговата формация?
– Теренът на проучването на „Тренд“ е проведен след отказа на Трифонов от депутатското място. Преувеличено е да се смята, че неявяването му ще нанесе тежка щета. Водачът на една листа може да даде бонус, но не е решаващ фактор.

Ето вижте например, Трифонов на предишните избори водеше листите във Варна и Стара Загора. Именно там резултатите на „Има такъв народ“ бяха сред най-силните и реално по-високи от общия национален.

– Как ще коментирате факта, че само 22 % от анкетираните българи са заявили, че ще гласуват?
– Има непрестижен елемент в това да кажеш, че няма да гласуваш и не малка част от хората предпочитат опцията „колебая се“. Числата, на които трябва да се опрем като най-надеждни са тези, които заявяват, че със сигурност ще гласуват, а те са този месец 48%.

Тъй като 1% от извадката ни е около 55 хиляди души, това общо взето се равнява на малко над 2 милиона и 600 хиляди. Това са твърдите партийни ядра. Към тях очакваме да се присъединят още половин милион гласа, което е електоралната периферия. Така вероятно ще финишираме на малко над 3 милиона избиратели на 11 юли.

– Според „Тренд”  35 % от сънародниците ни одобряват служебното правителство,  42 % – не. На какво се дължи тази по-скоро отрицателната оценка?
– Ако погледнете данни от последни едно или две десетилетия, ще видите, че моментите, в които правителството се е ползвало с позитивна оценка са били много малко. Това се случва в първите няколко месеца след голяма изборна победа тип Сакскобургготски през 2001 г. или Борисов през 2009 г. Традиционно гледаме с недоверие към всяка власт.

– Можете ли да прогнозирате как ще завърши битката между ДПС и Демократична България, които също на този етап имат много близки резултати?
– Битката за четвъртото място изглежда като една от големите въпросителни на тези избори. Разликата между ДБ и ДПС е минимална. Но тук правя едно много важно уточнение – всички проучвания на общественото мнение се правят на територията на България. И двете партии имат електорален резерв извън страната и вероятно именно той ще бъде решаващ за крайната подредба. 

– Защо новата коалиция „Български патриоти” остава зад борда?
– Придържаме се към формулата 6 1 формации в следващото Народно събрание. „Български патриоти“ са с реален шанс да прескочат бариерата, но ще е нужна мобилизация в последни седмици от кампанията. На патриотичното поле отдавна работи „Възраждане“, а и отскоро се настани Трифонов, чието творчество в последните 20 години му печели симпатии в тази ниша.  

– Фактът, че вотът ще се проведе на 11 юли, в разгара на лятото, как ще се отрази на електората на БСП в сравнение с предните избори?
– Електоратът на БСП вероятно няма да е толкова засегнат. Те са предимно по-възрастни хора, които не пътуват толкова извън населеното място, в което живеят.

По-застрашен е електоратът на Демократична България, който е с по-висок социален статус и е по-мобилен. Именно от тях може да се очаква да са някъде в Гърция или на българското Черноморие. Но да не преувеличаваме ефекта от летния сезон. През 2009 г. отново гласувахме в първата половина на юли и тогава активността беше много висока – над 60%.

– Каква ще бъде ролята на гласуващите от чужбина?
– Структурата на вота от чужбина вероятно ще бъде сходна. Най-големи бенефициенти ще са „Има такъв народ“, Демократична България и ДПС. Очакванията са за по-висока активност на предстоящите избори в сравнение с предишните.

Аз лично не смятам, че ще гласуват много повече. Но нека не забравяме, че изборите се решават в България. Извън границите ни гласуват по-малко от 200 хиляди, а в страната над 3 милиона на последните избори. Числата говорят достатъчно.

– Кой или кои ще ни управляват след 11 юли?
– Ако на предишните избори знаехме кой ще спечели, но не знаехме кой ще ни управлява, то на предстоящите не знаем кой ще спечели, но знаем кой ще управлява.

Най-вероятно ще се формира правителство около протестните партии – „Има такъв народ“, Демократична България и формацията около Манолова. Ако те предложат някакъв кабинет, няма да има никакъв проблем с осигуряване на мнозинство в Народното събрание, защото и БСП и ДПС вероятно ще го подкрепят.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ,
 

Ощр от категория