Намери ни
To Top

Любопитно за познавачите! Статистиката казва: Не залагайте на този отбор довечера!

Довечера ще се състоят първите срещи от 1/-16-финалната фаза на Лига Европа. Разбира се, повечето мачове не крият същия заряд като срещите от Шампионска лига, но пък са чудесна възможност за любителите на залозите да припечелят някой лев.

В един от сблъсъците, противопоставящ два тима от водещи първенства, Торино приема Атлетик (Б). На пръв поглед силите в мача изглеждат изравнени, като баските дори са фаворит за продължаване, дори само заради далеч по-богатата си история.


Да, обаче гостуванията им на Ботуша са истински кошмар – в цялата си история Атлети има само една победа на италиански земя.

Успехът идва през сезон 1997/98 на фаза 1/32-финал за Купата на УЕФА срещу Сампдория в Генуа. Италианците са пълни със звезди в състава си, начело със Синиша Михайлович, Хуан Верон, Винченцо Монтела и Юрген Клинсман.

Риос и Лараинсар обаче правят резултата 0:2, а Богосян намалява, но силите на генуезци не стигат за изравняване. В ответния мач на стария „Сан Мамес“ Ларасабал от дузпа и Сиганда носят втора победа за Атлетик – 2:0.

 В останалите шест случая обаче „лос рохибланкос“ записват 4 поражения и 2 равенства.

През сезон 1976/77 губят с 1:3 от Милан и с 0:1 от Ювентус за Купата на УЕФА.

След 12 години Ювентус громи Атлетик с 5:1 в същия турнир.

През сезон 1994/95 падат и от Парма с 2:4 в турнира за Купата на УЕФА.

През 1998/99 стигат до  1:1 срещу Ювентус в груповата фаза на ШЛ.

Последното гостуване на билбаинци бе през този сезон –  1:1 с Наполи в плейоф за влизане в Шампионската лига.

Торино пък има само едно поражение в последните си 12 срещи във всички турнири, като от 5-те си домакинства в Лига Европа досега записа 4 победи и един равен, като все още не е допуснал гол!

Е, Билбао може и да имат по-богата история, но определено статистиката преди мача в Торино довечера не е на тяхна страна.

Ощр от категория Тема на деня