Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2021/04/screenshot313909.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Марио Андрети: Америка ще полудее ако Хърта влезе във Ф1 – Sportove
Намери ни
To Top

Марио Андрети: Америка ще полудее ако Хърта влезе във Ф1

Американската легенда на моторните спортове Марио Андрети изрази своето мнение, че Съединените американски щати ще „полудеят“, ако младият пилот в Индикар Колтън Хърта влезе във Формула 1.

Снощи 21-годишният състезател записа своята четвърта победа в Индикар след едно великолепно каране по улиците на Сейнт Пийт. Зад Океана младокът се състезава за отбора на сина на световния шампион във Формула 1 за 1978 година, като Андрети смята, че сега е перфектният момент за Хърта да се насочи към Формула 1. Изказването на американеца идва малко повече от седмица, след като бе обявено, че САЩ ще приеме втори състезание през 2022 година в Маями.


„Мисля, че САЩ е единствената страна в света, която може да организира правилно две състезания на година. Ако трябва да сме честни, феновете на Формула 1 в Америка са малко, но те могат да се увеличат ако има американски пилот. Лобирам много здраво за Колтън, не забравяйте, че когато той бе на 15 замина съвсем сам за Англия да състезава там. Неговата цел винаги е била Формула 1, но той е много скромен. В него обаче виждам необходимите качества за Ф1.

„Той има страхотно темпо в една обиколка, което е много важно за квалификациите. От състезанията, които то спечели в Остин и на „Лагуна Сека“ сме виждали, че той има и невероятно състезателно темпо. Не печелеше със стратегия или късмет, а чиста скорост срещу най-добрите в Индикар. Скот Диксън и Уил Пауър бяха залепени за него от самия старт, а той не допусна нито една грешка. Наистина съм му фен и стоя в неговия бокс по време на състезанията, когато той е много спокоен и здравомислещ. Това ми харесва. Той се адаптира към всичко, което е много важно. Винаги се чуват пилоти, които се оплакват, че е много хлъзгаво или ветровите, а той само променя стила си на пилотиране и продължава да кара. Успява да направи това всеки път и на мен много ми харесва“, коментира Андрети.

Той също така заяви, че ако един такъв вълнуващ млад пилот получи шанс в голям отбор от Формула 1, това ще възроди интереса към спорта в САЩ. Това обаче трябва да се случи възможно най-скоро за Хърта, който през 2019 стана най-младия победител в историята на Индикар.

„Имаме нужда от американски пилот в топ отбор, не в дъното без шанс за нищо. Ако американец има добри резултати във Формула 1, Америка ще полудее по Формула 1. Мерцедес продават много коли, а тук пазарът е огромен, представете си какво ще стане ако вземат него. Това ще повиши и телевизионните рейтинги, но трябва да се случи след година, най-много две или той ще бъде смятан за твърде стар“, завърши Андрети.

Последният американец, който участва във Формула 1 бе Александър Роси, който направи пет старта с отбора на Манър в края на 2015 година. Преди участието на настоящата звезда в Индикар, САЩ нямаше свои пилот от 2007 година, когато Скот Спийд бе уволнен от Торо Росо в средата на кампанията.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558