Намери ни
To Top

Турция: момчето, за което всички говорят (Видео)


Таха Доймаз Снимка: Туитър

Таха е бедно момче от най-южната част на Турци, което успя да се превърне в звезда в инстаграм. За него разказва видео в „
Дойче веле“.

Той е турски тийнейджър, превърнал готвенето в своя страст и смисъл на живота. Момчето от Антакия междувременно е истинска звезда – вече има един милион последователи в социалната мрежа.


Готвенето е негова страст. Това е Таха на 17 години. Снима го по-малката му сестричка – Мелек. Двамата днес са наклали огъня в огнището, приготвят традиционните за региона питки.

„Всички тук много харесват тези питки. Тестото вече съм замесил. Остава само да се гарнира отгоре. Тези питки много приличат на лахмаджун. Сега трябва да се опекат. Надявам се да са много вкусни“, разказва Таха.

Близо 1 милион души следват междувременно Таха Доймаз в инстаграм. От пролетта насам той пуска редовно видеозаписи, в които готви. Във времената на коронавирус това се харесва на мнозина.

На бърза ръка той става истинска звезда в социалните мрежи. В родното място на Таха има само 500 жители. То се намира в най-южната точка на Турция и всъщност е отдалечено на светлинни години от света на инфлуенсърите.

Повечето хора тук се препитават от земеделие и временна работа. На отсрещния хълм, отвъд стената, се намира Сирия. Таха е израснал тук като 11-тото дете от общо 12 в семейството.

„Още от дете се интересувам от готвенето. С времето желанието ми да се занимавам с това се засили още повече. Някои близки бяха против, семейството ми също. Ние сме бедни и родителите ми не даваха да използвам прекалено много хранителни продукти“, разказва той.

Тъкмо бедността принудила Таха да напусне училището още на 10-годишна възраст. Друга причина била, че изпитвал страх от пътуването с автобус или кола. Повечето време прекарва вкъщи при майка си – Мерием, като ѝ помага в готвенето. Затова нерядко му се подигравали.

„Съседите често казваха – защо му е на Таха да се занимава с такива работи. Това никога не им се е харесвало. А аз им отговарях – нека го прави, щом му харесва. Винаги, когато готвех, той наблюдаваше всичко много внимателно. Беше много въодушевен. Междувременно го бива повече от мен, дори вече почти съм забравила как се готви, защото той прави всичко“, разказва майката на Таха.

„Ако не беше Таха, сега щяхме да гладуваме“, казва по-големият му брат Емре.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Taha Duymaz (@tahaduymazz)

Ощр от категория Любимец 13