Намери ни
To Top

Колко време след боледуване можем да си поставим ваксина?

 

 

В опитите си за справянето със световната пандемия от Ковид-19 производителите на ваксини търсят най-успешната формула за засилване на човешкия имунитет.

 

Оказва се, че различните видове ваксини, са с различна ефективност, особено спрямо новопоявилите се мутации на коронавируса. Възникнаха въпроси и дали могат успешно да се комбинират различни видове ваксини.

„Преди 2 дни приключи световната конференция за ваксини.


Данните от нея сочат, че има ваксини, които работят с така наречения хормонален имунитет – антителата.

 

Другите се целят в засилването на клетъчния имунитет. От миналата година се говори за комбинация на ваксини, която да покрие и двата вида. Изследванията на ЕС казват, че ако от имунизацията се получи една доза, ефектът е 70%, а при втората – 90%“, заяви пред bgonair хематологът д-р Чавдар Ботев.

 

По думите му някои учени съветват втората доза да се поставя след 6 месеца. „Стенли Плоткин казва, че когато е бил млад са съществували 3 ваксини, а сега на децата се правят по 16. Не сме знаели много за клетъчния и лигавичния имунитет. Оказва се, че хората, които преболедуват безсимптомно, не образуват антитела, но имат клетъчен имунитет“, добави Ботев.

 

Той каза още, че както при жълтата треска, така и при различни видове коронавирус в миналото се е наблюдавала ефективността на клетъчния имунитет, но все още се правят изследвания в тази насока.

 

„По-сигурно бихме могли да говорим за комбинация на ваксини от един тип. Трябва да се види дали обаче различните типове биха могли да се комбинират. „Спутник V“ например е с 2 различни аденовируса и се говореше да се комбинира с английската ваксината“, допълни специалистът. Той смята, че много от процесите не са максимално ефективни защото се бърза.

 

„Представете си, че ваксината е на 2 месеца и се търси по-добър ефект. Всичко ново е потенциално опасно. Винаги има рискове, но ще бъдат направени проучвания. Виждате, че някои от ваксините бяха отказани от определени държави“, каза Ботев.

 

Експертът смята, че ако сме преболедували Ковид-19 трябва да изчакваме поне 3 месеца, докато си направим ваксина.

 

„Според мен абсолютно всички ще преболедуваме. Първият вариант е – взимаме ваксина и го изкарваме може би по-леко. 2 вариант – просто преболедуваме. Проблемът тук е, че това е РНК вирус и вероятно трябва всяка година да се имунизираме срещу него“, добави той и каза още, че всяка една ваксина е желателно да се тества за новите щамове.

 

„Вирусът мутира и ние трябва да реагираме. Moderna започна разработване на ваксина, която да покрие тези нови щамове. По отношение на южноафриканския щам тя дава най-добри резултати, но за британския най-ефективна е Novavax. Новите щамове са по-опасни до там, че на южноафриканския щам му действат 50% от ваксините. Трябва да наблюдаваме и да следим световните новости“, смята още специалистът.

 

По думите му хората малко или много ще бъдат принудени да се ваксинират, защото е възможно да се ограничат пътуванията и участията на различни места.

Ощр от категория Любимец 13