Намери ни
To Top

България трябва да върне 6 млн. евро за неправомерно закупени коли за МВР (видео)

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при покупката на 350 автомобила. Това се казва в специално съобщение на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, цитирано от bTV .

Разследването на службата е започнало през юли 2018 г.


Установено е, че вътрешното министерство е нарушило разпоредбите и е купило автомобили за пресечени терени, вместо такива за всякакви терени.

От ОЛАФ са препоръчали на Европейската комисия да ѝ бъдат възстановени средствата, а на българската прокуратура – да започне разследване за злоупотреба със служебно положение.

България е сред лидерите по кражби на еврофондове, посочва ОЛАФ

По-късно стана ясно, че двама души са привлечени като обвиняеми след препоръката на Европейската служба за борба с измамите, пише в съобщение на спецпрокуратурата.

„След анализ и преценка получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство са привлечени двама обвиняеми, на които са повдигнати обвинения“, съобщиха от спецпрокуратурата.

Оттам посочват, че при събирането на доказателства е възможно да бъдат привлечени още обвиняеми.

Тази сутрин бе даден и брифинг, на който стана ясно, че прокуратурата е запозната със сигнала на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) както и с констатациите, че България трябва да върне 6 млн. евро европейско финансиране за нарушения при обществена поръчка за доставка на автомобили за МВР.

Сигналът е прикрепен към друго дело, по което са обвинени двама души, съобщиха от прокуратурата, но кои са обвинените не се съобщава.

Оттам не посочиха дори инициалите им, каквато е практиката по текущи разследвания и проверки.

Вчера медийни публикации посочиха като отговорен президентския съветник Пламен Узунов, който е бил служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2017 г., а от президентството изпратиха опровержение, подчертавайки, че договорът е сключен година по-късно, припомня “Дневник”

Mediapool пък припомня, че поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета “Герджиков” е 4 май 2017 г.

Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година. Тогава министър на вътрешните работи е Валентин Радев.

Според публикацията обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението на обществената поръчка. Оферти подават 11 кандидата. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четири, а другите 7 са отстранени по различни причини.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията “Българска автомобилна индустрия” ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка “Грейт уол”, като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.

Източници: bTV“Дневник”Mediapool

Ощр от категория Любимец 13