Намери ни
To Top

Турски учени откриха лекарство, което убива коронавируса за минута

снимка pixabay

Турски учени се похвалиха, че са изобретили лекарство, което убива коронавируса за една минута. Става дума за университета Улудаг в турския град Бурса. Именно там е разработен медикамент под формата на спрей за нос, съобщава местната телевизия NTV, цитирана от actualno.com.

Лекарството, наречено Геноксин (Genoxyn), което според учените напълно убива вируса, е разработено от доцент д-р Чехиме Гюлсюн Темел, асистент д-р Ахмет Юмит Сабанджъ и д-р Джунейт Йозакън, преподаватели в катедрата по микробиология в университета.


Според Сабанджи проучванията са извършени още преди началото на пандемията.

„Доказахме, че лекарството има антибактериално свойство и след избухването на пандемията се чудехме дали бихме могли да допринесем за борбата срещу COVID-19“, добавя той.

По думите му изследванията на учените показват, че спреят е в състояние да унищожи коронавируса в тъканите на устата и носа, което предотвратява разпространението на инфекцията.

Учените са категорични, че лекарството убива COVID-19 в рамките на минута, без да уврежда епителните клетки на лигавиците.

Според информацията, разпространена от NTV, предстои спреят да бъде одобрен за широка употреба в страната. Така той ще бъде част от превантивните методи, които в южната съседка ще използват срещу коронавируса.

Ощр от категория Любимец 13