Намери ни
To Top

Топ климатологът проф. Георги Рачев разкри това, което вълнува всички – ще има ли сняг за Коледа и Нова година

Очаква ни суха седмица. Във високите части на планините – слънце, за ниската котловинна част на България – мъгли, без вятър, с много прахови частици. При високото атмосферно налягане, без ветрове, ще ни захлупи това „йенско стъкло“. Сутрин температурите ще са около нулата и малко над нулата, по обед – около 10 градуса.


Това заяви пред Нова телевизия топклиматологът проф. Георги Рачев.

„Това време напълно отговаря на този зимен период. Хубавото е, че почти изпълнихме нормата от дъждове за месеца“, допълни той. 

Проф Рачев отговори на най-често задавания въпрос – ще има ли сняг по Коледа: „Сняг по пистите ще има. В Пирин и Родопите има доста сняг, сега ще стане студено и „оръдията“ за антропогенен сняг ще могат да работят – те работят при минус 4 градуса. В края на седмицата, която ни предстои, ще има много добри условия за ски. Шансът за шейни за малките деца е от типа „една жена каза на пазара“.

„Около празниците – много е далече и несигурно, да не давам напразни надежди. Засега Коледа и Нова година – без сняг“, заяви той.

„До този момент, въпреки че на 1 декември влязохме със страшно много студ в месеца, средната температура се вдигна с 1-2 градуса над нормата. През следващата седмица температурите ще са нормални за сезона, а валежите – на места по-високи от нормата“, коментира климатологът.

„Около 27-28 декемвври има много далечна перспектива за някоя снежинка в Западна България. Но синоптиците ще кажат със сигурност 4-5 дни преди това, засега е рано да се предвиди. Сега да си говорим, няма смисъл „да стреляме в тъмното“, заяви проф. Рачев.

Той подчерта: „Важното е, че валежите са добри, на фона на сравнително сухото време, което имахме досега. Водната криза за бургазлии ще се размине. Почти 80% всички язовири, които служат за водоснабдяване, са в рамките на нормата и дори повече, отколкото трябва. За софиянци язовир „Искър“ е с пълен полезен обем. Има вода за три години напред. Дори в момента язовирът върви към покачване“. 

„Тези, които имат възможност, да бягат в планината – със сняг, със здравословен студ. Там ще избягаме от нормалния грип, който се скри зад COVID-19“, заяви проф. Георги Рачев.

Ощр от категория Любимец 13