Намери ни
To Top

Рафаел, имаме проблем…

Чичото и дългогодишен, вече бивш, треньор на испанската тенис суперзвезда Рафаел Надал – Тони, е забелязал таланта на актуалния №1 в света Новак Джокович още преди 15 години – на „Уимбълдън 2005“. Сайтът на ATP припомни интересни подробности от дебюта на Ноле на „свещената трева“ в Лондон. Тогава сърбинът е едва 18-годишен и в първия кръг на „Уимбълдън“ се изправя срещу аржентинеца Хуан Монако – редовен спаринг партньор и приятел на Рафа.

На път към съблекалните на „Ол Инглънд Клъб“ Тони Надал минава през Корт №18, за да погледа малко от мача на Монако срещу слабо известния по това време сръбски тийнейджър Джокович.


По това време Новак е №128 в ранглистата на ATP и едва за трети път в кариерата си играе на турнир от „Големия шлем“. Въпреки това той побеждава по-опитния Монако с 6:3, 7:6 (5), 6:3.

Впечатлен от качествата на младия балкански талант, Тони Надал пита: „Кое е това момче?“.
Отговарят му: „На 18 години е и е 100 и нещо в света“.
„Как се казва?“, пита Надал.
„Новак Джокович“.

Когато Тони и Рафа се срещат в съблекалнята, по-възрастният Надал казва на 19-годишния си племенник: „Рафаел, имаме проблем. Току-що видях едно много добро хлапе“. Думи, които се оказват пророчески. 

Джокович е един от двамата най-големи съперници в кариерата на Рафаел Надал. Другият е Роджър Федерер, но докато балансът на испанеца от преките двубои срещу швейцареца е повече от добър (24-16 победи), то срещу сърбина Рафа играе с голям успех в годините на ранното им съперничество, но постепенно нещата се променят. Днес Рафа и Ноле имат зад гърба си невероятните 55 мача помежду си, като с леко предимство е сърбинът – 29:26 победи. 

Но да се върнем към „Уимбълдън 2005“ и първите стъпки на Джокович на голямата тенис сцена. След като побеждава Хуан Монако, квалификантът Новак се изправя във втория кръг срещу испанеца Гийермо Гарсия-Лопес. По-опитният ибериец има солиден аванс в резултата – 6:3, 6:3, 5:3. При 5:4 той е на точка от победата – 40:30 и лукса да сервира. Първоначално изглежда, че испанецът печели точката, но съдията на стола отсъжда топката на Гарсия-Лопес в аут и геймът продължава. Мачът също. Джокович пробива за 5:5, но следва брейк за испанеца, който при 6:5 и 40:0 на собствен сервис има три поредни мачбола и сякаш нищо вече не може да спаси съперника му. Но Джокович не мисли така. 18-годишният сърбин прави невероятен обрат и в крайна сметка печели мача с 3:6, 3:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 6:4. Така, още тогава Джокович загатва за непримиримия си спортен дух, който ще му помогне да се пребори за не една и две важни победи. Роджър Федерер знае това може би по-добре от всеки.

В третия кръг Ноле губи от поставения под №9 французин Себастиан Грожан с 5:7, 4:6, 7:5, 4:6, но за Тони Надал вече е ясно, че в мъжкия професионален тенис се е появил един бъдещ шампион.

Ощр от категория Тенис