Намери ни
To Top

Хърватски журналист: Григор не се чувстваше добре, но отказваше тест; 600 контактни с тенисистите в Задар

Григор Димитров от два дни не се е чувствал добре, но е отказал тест за коронавирус, с което е застрашил всички на турнира в Загреб. Това твърди пред журналиста от „Ютарни лист“ Владимир Жрински източник от организаторите.

Ситуацията в Задар обиколи световните новини. Заглавията са от „Паника на приятелски турнир“, през „Безотговорно състезание разпространява вирус“, до „Короната прекрати турнир на Джокович“.


Състезанието, което се приемаше за официално подновяване на сезона в тениса и с благотворителен характер, вече е само за разпространението на коронавируса, след 4 положителни проби.

Освен Григор Димитров, който бе проверен в неделя в Монте Карло, където живее, най-добрият хърватски тенисист Борна Чорич, както и треньорите на Димитров Кристиан Гро и Джокович – Марко Паничи са с положителни проби. В Белград стана ясно, че е болен и Виктор Троицки, който игра на първия турнир от Adria Tour.

Премина се към масово тестване на състезатели, треньори и официални лица в неделя следобед, след като се получи новината за Димитров. Не се игра и финалът на турнира.

Според наша информация от източник, близък до играчите, алармата в Задар е трябвало да бъде пусната два дни преди Димитров да се прибере у дома. В петък, по време на мача „Новак и звездите на тура“ е усетено, че 29-годишният хасковлия не е добре.

Всички тенисисти от Adria Tour без него направиха шоумач за около час. Димитров ги гледаше от трибуните, където бе в компанията на Дона Векич. Той слезъл на корта едва за груповите снимки. Димитров се е чувствал зле и е имал температура, но е отказал тест за Covid-19 два път – в петък и събота. В събота загуби за 36 минути от Борна Чорич, след което отказа втория си мач.

По-късно всички се интересуваха дали Григор или Нино Сердарушич ще играе с Джокович в неделя, но в 7,20 часа сутринта българинът излита с частен самолет за Монте Карло.

Въпреки че никой не знае точно кога се е заразил, почти е сигурно, че го е имал още в четвъртък. Това е денят с най-много събития в Задар, които протекоха без всякаква социална дистанция. Първо игра баскетбол срещу КК „Задар“, като всички баскетболисти са под карантина в момента, след това бе с деца и стотици фенове на Kids’ Day, а накрая бе един от 70-те гости на ресторант Niko, който в момента е затворен.

„Предполагам, че разпространението на вируса е станало на баскетболния мач. Там имаше контакт, дори доста тежък, всички даваха максимума и се потяха. В един момент дори Димитров просна Джокович на корта. Не може да се изключи, че тогава някой е заразен“, твърди източник, който е бил в залата.

И ако това не е станало на баскетбола, то със сигурност е станало по време на вечерята, която вече се нарича „коронапарти“. Борна Чорич е бил срещу Димитров на масата. Мате Делич му е бил отляво, а Ана Конюх – отдясно. И докато Борна обяви в понеделник, че е положителен, то Делич и Конюх са отрицателни.

Александър Зверев също е отрицателен, както Марин Чилич, Андрей Рубльов и Горан Иванишевич, директорът на турнира. Иванишевич е контактувал с всички играчи, но не от непосредствена близост. Той се е проверил два пъти – един път в сряда и след това в неделя.

„Резултатите са отрицателни. Пожелавам на болните бързо да се оправят и нека останалите, които са били в контакт с тях да спазват изискванията“, написа Иванишевич. Зверев официално се извини на тези, които тенисистите са застрашили по време на турнирите в Белград и Задар.

„Ще спазвам целият протокол за карантина, който ми е препоръчан от лекарите. Отделно ще направим нови тестове на целия ми щаб. Пожелавам бързо оздравяване на тези, които са положителни“, написа световният номер 7.

За разлика от останалите, които се провериха още в Задар Новак Джокович се тества чак в понеделник сутрин в Белград. В неделя е отказал защото „се чувствал добре и няма симптоми“, но е променил решението си след положителната проба на треньора си.
Здравният министър на Хърватия Вили Берош веднага е пристигнал в Задар. Болницата в града е затворена за посещения, а бе върнато и задължителното носене на маски.

„Доволен съм, че епедимиолозите са действали бързо, 47 човека са под карантина. Обадили са се над 600 човека, които са били в контакт с тенисистите“, каза Берош.

Под карантина са кметът Бранко Дукич и префектът Бранимир Лонгин. Те са били конкатни с Чорич и останалите. Освен в болницата са забранени посещенията в старческите домове, а в момента се дезинфекцират всички зали и басейни в спортния център „Вишник“, където тенисистите стояха дни. Също така и ресторантът Niko на Пунтамика.

Въпреки паниката в хората от Задар главният епидемиолог на града Алан Медич не смята, че са направени някакви фатални грешки по време на турнира. Най-важното е, че всички положителни са асимптоматични.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Нов ръст на случаи на COVID-19, осем души са починали

Ощр от категория Тенис