Намери ни
To Top

Жустин Енен: Без Ким Клайстерс нямаше да бъда толкова добра

Легендарната белгийка Жустин Енен сподели, че не би могла да се превърне в толкова успешна тенисистка без сънародничката си Ким Клайстерс. На 1 юни Енен навърши 38 години. Енен се оттегли от професионалния тенис преди 9 години, след като спечели 7 титли от „Големия шлем“ и общо 43 на сингъл. Тя триумфира 4 пъти на „Ролан Гарос“ и е прекарала 117 седмици като №1 в ранглистата на WTA.


На Игрите в Атина през 2004 година печели и олимпийско злато. В момента Жустин Енен се изявява като тенис коментатор, а освен това отделя сериозно внимание и на своята тенис академия. 

„Тенисът ми липсва, трябваше да пътувам много, работейки като тенис коментатор, но най-после съм у дома при моя съпруг и децата ми. В момента съм много отдадена на моята академия. Прекарвам и много време с децата ми, сега изпълнявам пълноценно ролята си на майка. Преминаваме през тежък период и аз се възползвах от тази пауза, за да намеря повече време за себе си“, сподели голямата шампионка в Instagram разговор със сайта WeAreTennis.

Белгийката не крие, че „Ролан Гарос“ е с по-специално значение за нея и споделя, че от дете е мечтала да триумфира в Париж, независимо, че малко хора са вярвали, че е било възможно да го направи. „Горда и щастлива съм да бъда част от историята на този турнир. Съзнавам какво съм постигнала. Притежавах нужната игра, за да печеля на клей. Заиграх тенис след като видях да дават „Ролан Гарос“ по телевизията… когато бях на 5, в стаята ми си мечтаех да спечеля „Ролан Гарос“, представях си как вдигам трофея и отговарям на въпроси на журналистите“, продължи Енен.

Клайстерс отстъпи пред Мугуруса при завръщането си
Жустин Енен коментира и съперничеството си с Ким Клайстерс, която този февруари, малко преди спирането на сезона заради пандемията от COVID-19, направи повторно завръщане в тениса. След броени дни, на 8 юни, белгийката ще навърши 37 години. „Ако тя не беше в тура с мен, аз нямаше да бъда толкова добър играч. Това е като при Надал, Джокович и Федерер, които направиха така, че тенисът да еволюира. Конкуренцията не трябва да те парализира. Не трябва да се сравняваме, а да се вдъхновяваме от постиженията на другите. 

Аз и Ким имахме различни характери. Няма да се обадим една на друга по телефона, за да излезем заедно на вечеря, но когато се срещнем, си говорим много, особено за деца. Изненадах се да видя завръщането й в тура. Уважавам избора й, но никога не съм чувстватала същия порив“, каза още Енен, която има 12 победи и 13 загуби от Клайстерс в съперничеството между двете белгийки.

Ощр от категория Тенис