Намери ни
To Top

Световното първенство в Китай през погледа на рекордите

Световното първенство в Китай официално остава част от историята. Турнирът приключи с победата на Испания над Аржентина във финалния мач, носейки на “Ла Фурия” втора титла от световни първенства. ФИБА отрази някои от най-интересните рекорди, които бяха изравнени или подобрени на първенството.

Най-възрастен отбор, който печели титлата – Испания

Тимът на Серджо Скариоло показа, че опитът е един от ключовете към успеха.


Средната възраст на испанския отбор бе 30.3 години, като най-възрастният им играч бе Марк Гасол – 34 години.

Най-много асистенции на световни първенства – Рики Рубио

Плеймейкърът на Испания Рики Рубио, който завоюва наградата “Най-полезен играч” на първенството, счупи рекорда за най-много асистенции на световни първенства. Рекордът досега бе държан от Пабло Приджиони със 106, но Рубио го задмина още в четвъртфиналния мач между Испания и Полша, а общият му брой асистенции до края на първенството се увеличи до 130.

Луис Скола задмина Андрю Гейз

716 точки – толкова е записал Луис Скола в 41 мача на световни първенства. Той се изкачи до втората позиция в класацията за най-много вкарани точки на световни първенства, подминавайки легендарния австралиец Андрю Гейз, който остана трети с 594 точки. Пред него остава единствено недостижимият Оскар Шмид със своите 906 точки.

Австралия записа най-доброто си класиране

Националният отбор на Австралия загуби и полуфинала срещу Испания, и сблъсъка за третото място с Франция, но все пак “кенгурата” записаха рекордното си класиране на световни първенства – 4-о място.

Салах Межри изравни рекорда за чадъри на Яо Мин

Националът на Тунис Салах Межри изравни рекорда на Яо Мин по брой чадъри в един мач – 8. Това се случи при победата на Тунис над Ангола с 86:84 в мач за разпределение на местата от 17-о до 32-о. Межри бе близо до “трипъл-дабъл” с 18 точки, 8 борби и 8 чадъра.

Богданович изравни рекорда за вкарани тройки на едно първенство

Сърбия може и да не завоюва медал на първенството, но това не попречи на Богданович да блесне на голямата сцена. Гардът на Сакраменто Кингс наниза цели 35 тройки в 8 мача, изравнявайки се с все още играещият 42-годишен пуерторикански стрелец Лари Аюсо, който също вкарва 35 тройки за родината си на първенството през 2002-а.

“Дабъл-дабъл” машините Саторански и Шрьодер

Плеймейкърите на Чехия и Германия, съответно Томаш Саторански и Денис Шрьодер, се присъединиха към гарда на Пуерто Рико Карлос Аройо, записвайки “дабъл-дабъл” от поне 20 точки и 10 асистенции в един мач. Саторански записа 22 точки и 12 асистенции срещу Полша, а Шрьодер се отчете с 24 точки и 12 асистенции срещу Сенегал.

САЩ изравни рекорда си за най-много борби в един мач

Националният отбор на САЩ няма да запомни първенството с много положителни неща, но успя да изравни рекорда си от 58 борби в един мач. Това се случи в победата им срещу Япония с 98:45, в която американците взеха цели 20 борби в нападение и 38 в защита.

Най-много тройки в един мач – Канада

Момчетата на Ник Нърс бяха под пара през целия мач срещу Йордания, вкарвайки рекордните 24 тройки в двубоя. Те дори го направиха при успеваемост 53.5 процента от линията за три точки, опитвайки 44 стрелби от далечно разстояние.

ВАСИЛ НЕДЯЛКОВ

Ощр от категория Баскетбол