Намери ни
To Top

На живо: Рафаел Надал – Даниил Медведев 7:5, 6:3, 3:2

Дългоочакваният финал на US Open 2019 между Рафаел Надал и Даниил Медведев започна. Битката на най-голямата тенис сцена “Артър Аш” ще определи дали Матадора ще триумфира за забележителен 19-и път в “Големия шлем” или ще видим нов член на семейството на шампионите от най-висок ранг.

Матадора поведе с 1:0 сета след 7:5 и ключов пробив в 12-ия гейм, като с изключение на колебливото начало на сервис, когато допусна брейк, бе доста по-убдителен с началните си удари. Сервис-геймовете на Медведев се превръщаха в продължителни битки и той не можа да оцелее – 7:5 след 64 минути игра.

Надал имаше кризисни моменти единствено в първия си сервис-гейм в сета, но отрази брейк-бол и оттам нататък наложи волята си над Медведев. Руснакът успя да отрази четири точки за пробив при 1:2 изоставане, но в следващото си подаване вече трябваше да преклони глава пред непоколебимия опонент. 7:5, 6:3 за 1 час и 51 минути игра.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВИ СЕТ

Още втората точка в мача Надал направи един от шедьоврите на турнира, след като встрани от корта успя да реализира форхенд-уинър по правата, по подобие на онзи срещу Марин Чилич. Последва и дебютната му двойна грешка, както и грешка от форхенд след впечатляващ ретур на руснака за 30-30.


Стигна се и до точка за пробив, след като двамата проведоха поредното дълго разиграване и Медведев “дочака” грешка от Рафа, както основно правеше и срещу Григор Димитров. В напрегнатия момент точно пък съдията на стола Али Мили направи забележка на Надал за бавене на времето при изпълнение на сервис. В крайна сметка Матадора спаси подаването си и поведе с 1:0.

Непредизвикана грешка от форхенд на Надал не му позволи да се „закачи“ за сервис-гейма на съперника, като този път ударите от предната страна на ракетата на Медведев се получаваха безотказано. Рафа не можеше да разчита на първия си сервис и се стигна отново до 30-30, като това водеше до дълги разигравания с около 20-ина удара, а руснакът отново оцеляваше в тях, за да стигне пак до брейк-бол. Непредизвикана грешка от форхенд (който една стигна до мрежата) на Матадора направи пробива факт – 1:2.

Надал стигна до 0-30, но на руснака пак му се размина, защото великият испанец сбърка заключителния форхенд в продължително разиграване от основната линия, което вместо в уинър и две точки за пробив, се превърна в грешка. В крайна сметка след няколко впечатляващи „спасявания“ от Медведев Надал най-после успя да го матира с форхенд и да си заслужи брейк-бола. Размяна на балонни топки приключи с грешка на руснака, което доведе до възстановяване на статуквото.

Матадора, за разлика от предишния сервис-гейм, повиши значително процента на вкаран първи сервис и не остави никакъв шанс за съпротива на Медведев – 3:2. Руснакът трябваше задължително да вземе следващото си подаване, като демонстрира повече агресия в разиграванията от основната линия и изравни на 3:3. С предимно сервиси към форхенда на съперника си Надал спечели за втори път подред лесно на нула и пак дръпна с 4:3. Световният номер 5 трябваше да защитава точка за пробив, но демонстрира агресия с форхендите си по обратния диагонал, с което се опази, макар че после пак не спечели точка на посрещане – 5:4.

Рафа за пореден път измъчваше противника си с коварни ретури, къси диагонали от бекхенд, „балонни“ форхенди с огромна дълбочина и успя да дочака грешка за 40-40. Тогава Медведев отговори с първия си ас по диагонала в полето за равенство, но после сбърка любимия си плосък бекхенд по правата – негова 17-а непредизвикана грешка срещу 7 за Матадора към този момент. В крайна сметка по трудния начин след 7-минутна битка Медведев изравни на 5:5.


С изключение на грешка от бекхенд и прибързан смач (с невероятна защита на руснака и контраатака на мрежата), Надал наложи волята си за 6:5 с много излизания на мрежата, макар да не разчиташе особено на първия си сервис. Медведев сбърка бекхенд за 0-15, после не затрудни изобщо опонента си с втори сервис и испанецът завърши с воле на мрежата за 0-30. Впоследствие Надал разходи съперника с форхенди по двата диагонала и накрая дойде обичайния уинър по обратния такъв за 15-40. Първият бе отразен след доста изтощаващо разиграване, в което и двамата не поемаха рискове, но руснакът пак оцеля. В крайна сметка недостатъчно добро воле на Медведев бе контрирано с лоб от Надал, който сложи точка на първия сет – 7:5.

ВТОРИ СЕТ

За разлика от предишния сет, когато доста по-лесно печелеше сервис-геймовете си, Рафа рано-рано се озова в беда при 0-30 и след това 30-40, когато пък Медведев си залсужи аплодисменти със смени на темпото, бекхенд-слайсове и мощни форхенди. Стигна се до два дюса, но все пак с разнообразните си подавания в края Надал се опази от още неприятности и поведе с 1:0. Руснакът отвърна с хубав сервис-гейм и не се нуждаеше от чак толкова много усилия, за да изравни на 1:1, за да поддържа интригата в сблъсъка.

Матадора поведе набързо с 30-0, но после сбърка два пъти и си навлече проблеми, като отново имаше трудности да вкарва първия си сервис. Следващите два обаче бяха реализирани с въртеливо движение и Надал поведе с 2:1. Матадора изтърва четири точки за пробив, но след това не показа признаци на раздразнение и бе убедителен от начален удар – 3:2.

Великият испанец отново си заслужи брейк-боли, като демонстрира страхотно ниво в най-дългото разигрване до момента от 26 удара, в което миксираше ударите си, ползваше много топспин и напълно заслужено стигна до пробив за 4:2.


Надал затвърди убедително и се доближи на „сантиметри“ от спечелване на втория сет – 5:2. Медведев спечели подаването си на нула и намали на 5:3, а след това успя и да накара публиката да го аплодира с 30-ия си печеливш удар от бекхенд. Грешка от задната страна на ракетата на Надал пък доведе до 15-30, но това не го накара да трепне и впоследствие си спечели сетбола – 7:5, 6:3 за 1 час и 51 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

И двамата започнаха със сравнително бързо спечелени сервис-гейма за 1:1. Първите подавания на руснака влизаха с доста по-голяма лекота и той на нула взе началния си удар за 1:2, като сам си помогна да свали напрежението с няколко натрупани гейма на сметката си без напрежение и много усилия. Тенденцията леко се наруши при 30-15 за Надал в следващия гейм, като двамата направиха ново дълго разиграване и Матадора демонстрира отличната си защита и контраатакуваща игра. Гейм за Надал и 2:2.

Фаворитът за трофея стигна до 30-30 с агресивно поведение в разиграването и забележителен завръшващ форхенд, след което пък Медведев сбърка непредизвикано и подари шанс за точка за пробив. В следващото разиграване бекхендът на Надал издържа всички тестове и руснакът сбърка форхенд, за да се стигне до брейк и 3:2.

Ощр от категория Тенис